Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

LEMON CHESSE CAKE

101_0795
Σήμερα πήρα “πεσκέσι" μια τσάντα με μυρωδάτα μεγάλα λεμόνια!!!
Είχα και μυζήθρα  μπόλικη, και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να φτιάξω ένα cheese cake λεμονιού!!!
Το δεύτερο που σκέφτηκα ηταν γλυκό λεμόνι, και ας είναι καλά η Αχτίδα, πάνω στην ώρα έδωσε μια ωραία συνταγή για γλυκό λεμόνι!!! (Αύριο θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!)
Cheese cake 
Υλικά για φόρμα 18 εκ.
για την βάση
200 γρ digestive μπισκότα
100 γρ, βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
κρέμα
500 γρ, μυζήθρα
2 αυγά
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές χυμό λεμονιού

Αλέθουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα. Τοποθετούμε τα μπισκότα στην βάση της φόρμας, πατώντας με την παλάμη να καλυφτούν και τα τοιχώματα της φόρμας
101_0787
Βάζουμε την μυζήθρα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά ,το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών, χτυπώντας με ένα πιρούνι  για να ενωθούν τα υλικά.
ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην βάση των μπισκότων
101_0788
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε  για 55-60 λεπτά!!
Δεν το βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη, και περιμένουμε να κρυώσει.
101_0790
Θα το βάλουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες (όλο το βράδυ αν γίνεται) και  όταν σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα καλύπτουμε  την επιφάνεια με μαρμελάδα λεμόνι, ή γλυκό λεμόνι!!
101_0794101_0796
Θαυμάσιο γλυκάκι!!!Το ευχαριστηθήκαμε!!!!

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

101_0785
Αυτή η συνταγή, έχει  ιδιαίτερη σημασία για μένα… Είναι η τελευταία συνταγή που μου δίδαξε η μητέρα μου…
….
Συνήθιζε να μας φτιάχνει αρνάκι φρικασέ το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Διατηρώντας την παράδοση, φτιάχνω και εγώ το Μ.Σάββατο το αρνάκι φρικασέ της μητέρας μου,  χωρίς να κάνω καμία παρέμβαση στην συνταγή,τιμώντας την Μάνα, την Νοικοκυρά ,την γυναίκα που με φρόντισε και με προστάτευσε και που με τον δικό της τρόπο με έμαθε  πόσο σημαντικό είναι να μαγειρεύεις με αγάπη ακόμα και το πιο φτωχό υλικό!Είμαι ευγνώμων για ότι με δίδαξε!!!

Η συνταγή
1 μπούτι αρνίσιο κομμένο σε μερίδες
λάδι για το σωτάρισμα
λίγο βούτυρο ( 1 1/2 κουταλιά περίπου)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθος
3-4 μαρούλια χοντροκομμένα
2 αυγά και 2 λεμόνια μικρά για το αυγολέμονο

Σε φαρδιά κατσαρόλα ψιλοκόβω 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω με το λάδι και το βούτυρο.
Προσθέτω το αρνάκι , πλυμένο αλατισμένο να σωταριστή απ΄ολες τις πλευρές.
101_0773101_0775
101_0776
Ρίχνω ζεστό νεράκι, περίπου 1 1/2 ποτήρι, να σκεπαστεί το κρέας και αφήνω να ψηθεί ( Αυτό  μπορεί να γίνει και στην χύτρα ταχύτητος, το κρέας σε 25 λεπτά είναι έτοιμο).
101_0778
Όσο ψήνεται το κρέας , πλένω καλά τα μαρούλια  , τα κρεμμυδάκια και τα χοντροκόβω. Τα βάζω σε μια λεκανίτσα, μαζί με τον άνηθο να περιμένουν .
101_0777
Όταν ψηθεί το αρνάκι , το βγάζω σε μια πιατέλα.
Ελέγχω στην κατσαρόλα την ποσότητα του ζωμού , διότι θα χρειαστούμε αρκετό για να ψήσουμε τα μαρούλια. Αν μας φανεί λίγος, προσθέτουμε λίγο νεράκι κι άλλη μια κουταλιά βούτυρο.
Αφήνουμε να πάρει μιά βράση, και ρίχνουμε τα μαρούλια  λίγα λίγα στην κατσαρόλα , και μόλις μαραθούν, τοποθετούμε μέσα και το αρνάκι.
101_0780101_0781
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά να μαλακώσει το μαρούλι.
Όταν ψηθεί , ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (2 αυγά-2 λεμόνια) και  το ρίχνουμε στην κατσαρόλα , ..Δεν ανακατεύουμε, κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά  να απλωθεί το αυγολέμονο.
101_0784
Μας αρέσει το φαγητό να έχει αρκετό ζουμάκι το οποίο τιμάμε με φρέσκο ζεστό ψωμί!
101_0786

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!!!!!!!!!

101_0754
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!
Δεν ήμουν σίγουρη αν φέτος ήθελα να φτιάξω τα καθιερωμένα γλυκά του Πάσχα!!!Λίγο η κούραση, λίγο του ότι ήξερα ότι το παιδί δεν θα είναι μαζί μας, με είχαν κάνει να αποστασιοποιηθώ από την Πασχαλινή Κουζίνα..
Μα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή πια, σκέφτηκα πως το σπίτι ..δεν μύρισε Πασχαλιά!!Μου έλειψε το μαχλέπι, η μαστίχα, ..η κούραση, η ..βομβαρδισμένη κουζίνα, και..ανασκουμπώθηκα!!!Τι στο καλό, ΠΑΣΧΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!
Και ξεκίνησα με την προετοιμασία για τις λαμπροκουλόυρες
101_0770_thumb[1]
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5  ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
150 γρ, βούτυρο
525 γρ φρέσκο γάλα
270 γρ. ζάχαρη ( αν σας αρέσουν  πιο γλυκά προσθέστε 30 γρ επιπλέον)
3 αυγά και 3 κρόκοι
60 γρμ μαγιά μπίρας
1150 γρ  αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
αυγό για επικάλυψη,  και φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
Σε μίαν κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα με την ζάχαρη.
Προσοχή  μην καεί  και ανέβει πάνω από 50 βαθμούς!!!
101_0739_thumb
Όταν λειώσει η ζάχαρη και το βούτυρο, κοιτάζουμε  το θερμόμετρο να κατέβει 30-40 βαθμούς, και τότε ρίχνουμε μέσα την μαγιά και τα αυγά με τους κρόκουςΑνακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.Χρησιμοποιούμε τους γάντζους για ζύμωμα..
Προσθέτουμε το μαχλέπι , την μαστίχα και  σιγά –σιγά το αλεύρι.
Από ένα σημείο και μετά, δεν ζυμώνεται εύκολα στον κάδο, γι αυτό μεταφέρουμε σε μία μεγάλη λεκάνη, ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει!!!Ίσως χρειαστεί κατά το ζύμωμα να προσθέσουμε επιπλέον 100-150 γρ, αλεύρι.
Κάνουμε το ζυμάρι μας μια μπάλα και την μεταφέρουμε σε λεκανίτσα ευρύχωρη!
101_0741_thumb[1]101_0742_thumb
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα (εγώ βάζω και μια μάλλινη κουβέρτα επιπλέον) , και αφήνουμε το ζυμάρι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 – 2 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο, το πατάμε να ξεφουσκώσει και  κόβουμε με το μαχαίρι την μπάλα σε 5 ισα κομμάτια. Με το καθένα κομμάτι, πλάθουμε το τσουρέκι μας σε πλεξούδα, ή κουλούρα, βάζουμε και το καθιερωμένο κόκκινο αυγό στην μέση, ξανασκεπάζουμε και τα  αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα ακόμα, να φουσκώσουν.
101_0744_thumb
Όταν πέραση 1 ώρα, τα αυγώνουμε προσεκτικά, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου ή το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 23-25 λεπτά , να ροδίσει καλά!
101_0763_thumb101_0764_thumb
Έτοιμα τα τσουρέκια μας!!
101_0771[1]_thumb
Έφτιαξα 2 κουλούρες και 2 πλεξούδες!!Το άλλο κομμάτι το έκανα ΓΕΜΙΣΤΟ!!
Άνοιξα με τον πλάστη το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα (σχεδόν ορθογώνιο, εντάξει δεν είναι τέλειο το σχήμα..αλλά δεν πειράζει)
101_0747_thumb
ΓΕΜΙΣΗ
Σε μπολ  ανακάτεψα
100 γρμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ μαύρη ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλλα
100 γρμ τριμμένα καρύδια
30 γρμ αλεύρι
Άπλωσα το μείγμα στο ζυμάρι και το τύλιξα σε ρολό. Μετά του έδωσα το σχήμα κουλούρας., φούσκωσε και ψήθηκε όπως τα υπόλοιπα!
101_0748_thumb101_0749_thumb101_0750_thumb
ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ!!
101_0772[1]_thumb
cupcakes_thumb
Όσο φούσκωναν τα κουλούρια , έφτιαξα και τα τσουρεκάκια μου, !!
101_0743_thumb
Υλικά
400 γρμ soft μαργαρίνη
250 γρμ βούτυρο γάλακτος
6 αυγά
2 φακελάκια  bakin powder
1 κρασοπότηρο αλουσιά
Ξύσμα πορτοκαλιού  ή λεμονιού
και περίπου 1800 γρ, αλεύρι μαλακό.
σημ.1.Αλουσιά βράζω στο μπρίκι 2 κουταλιές στάχτη να βράση. Αφήνω να κατασταλάξει. Σουρώνω με το φίλτρο του καφέ και παίρνω την ποσότητα που χρειάζομαι.
Σημ.2 Η δόση είναι μεγάλη, κάνοντας την μισή δόση παίρνουμε 4 λαμαρίνες.
Σημ. 3. Η διαδικασία ζυμώματος είναι γνωστή, πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε, αυγώνουμε και ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά!
cupcakes_thumb[1]
Σειρά έχουν τα  ανεβατά καλιτσούνια!!!
Η ζύμη είναι στην διαδικασία φουσκώματος, και ετοιμάζομαι να τα φτιάξω!
Ελπίζω δηλαδή, γιατί ήδη η κούραση έκανε την πρώτη της εμφάνιση, για αυτό και προτίμησα να καθίσω στον υπολογιστή, να ξεκουραστώ και κυρίως για να προλάβω να σας ευχηθώ..
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΓΑΡΙΔΟΠΙΛΑΦΟ

101_0682
Εγώ  δεν νηστεύω.. Νηστεύουν όμως οι υπόλοιποι της οικογένειας!!!
Και για ένα  περίεργο λόγο, την νηστεία την εννοούν  μόνο με θαλασσινά!!! (τα δροσερά φασολάκια που έψησα χθες ας πούμε..δεν τα τίμησαν ιδιαίτερα)
Έχουν περάσει αυτές τις μέρες από τα χέρια μου γαρίδες,σουπιές και χταποδάκια σε όλες  τους τις εκδοχές !!
Σήμερα είχε ΞΑΝΑ σειρά το γαριδοπίλαφο!!!
Υλικά
750 γρ γαρίδες  μεσαίου μεγέθους
3 κούπες ρύζι ( το αμερικάνικο)
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 καρότο
λίγο φινόκιο
λίγο λάδι για το σοτάρισμα
6 κούπες ζωμό (από τις γαρίδες)
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανός
αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 λεμόνι

Βράζουμε τις γαρίδες για 7-8 λεπτά, σε νερό που έχουμε αλατίσει και έχουμε ρίξει μισή κούπα λεμόνι.Τις  σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό (θα χρειαστούμε  6 κούπες).Τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
101_0679
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλ/νο, το φινόκιο και τα υπόλοιπα λαχανικά  κομμένα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε τις γαρίδες και το ρύζι,ανακατεύουμε  και προσθέτουμε το ζωμό από τις γαρίδες. Αλατίζουμε με προσοχή ( ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος), χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 18-20 λεπτά.
101_0680101_0682101_0684101_0686
Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μες στο ρύζι τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
σερβίρουμε με φρεσκοτριμενο πιπέρι και λεμόνι!!!
Απλό, λιτό και ..γρήγορο!!!

101_0689

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ!!!!

101_0547
Καλώς τηνε  κι΄ας αργησε !!!(θα σκεφτείτε )

ναι, ξέρω , εχω χαθεί απο τα μαγειρικά μου, ο χρόνος μου αυτή  την εποχή είναι λίγο περιορισμένος, είμαι όμως καλά, σας διαβάζω, φτιάχνω τις ωραίες σας συνταγές  , και σας παρακολουθώ ανελλιπώς!!! Πολύ σύντομα θα επανέλθω στους κανονικούς μου ρυθμούς (το λέω για σας που αναζητήσατε)

Σήμερα , έφτιαξα μουσακά (αγαπημένο φαγητό του συζύγου) και  σκέφτηκα να αναρτήσω την συνταγή μου,αφού ουτως η άλλως  το μαγείρεμα δεν μου αφησε χρόνο για κάτι άλλο.

Η αρχή μου είναι να μαγειρεύεται κάθε πράγμα στον καιρό του …(που έλεγε και η μανούλα). Γι αυτό τον λόγο , μελιτζάνες φτιάχνω μόνο στην εποχή τους.

Αλλά, ένας παππούς στην λαϊκή, είχε απλώσει τις μελιτζάνες του στον πάγκο, πολύ ..προκλητικά.., και όταν τον ρώτησα “”Παππού, είναι καλές οι μελιτζάνες τέτοια εποχή?”  μου απάντησε, “άμα είναι το χώμα καλό, οι μελιτζάνες είναι πάντα νόστιμες”! 

Δεν ξέρω τελικά αν έχει δίκιο ο παππούς, πάντως ο μουσακάς έγινε υπέροχος!!!

Υλικά ( για ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ ταψί)
1 δόση μπολονέζ μαγειρευμένη  με 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο.
5-6 μελιτζάνες μακρόστενες -τηγανισμένες
5-6 πατάτες σε στρογγυλές φέτες τηγανισμένες
1 δόση μπεσαμέλ –θα την δείτε εδω (πρόκειται μια μια ελαφριά και νόστιμη μπεσαμέλ, )
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο


Τηγανίζουμε  τις μελιτζάνες και τις πατάτες( δεν δέχομαι μια φορά στις τόσες που κάνω μουσακά , να  κάνω “ψητές” τις μελιτζάνες…Η νοστιμιά της τηγανητής μελιτζάνας είναι…άλλη!!!) Απλά , με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τραβάω την περίσσεια του λαδιού!

101_0528101_0530
Συγχρόνως , ψήνω και τον κιμά ( φροντίζω να είναι ελαφρά στεγνός  στο τελείωμα του ψησίματος του, δεν θέλουμε ζουμιά στο ταψί)- Φτιάχνω και την μπεσαμέλ !
101_0527101_0536
Και στρώνουμε στο ταψί..

Πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες
101_0531
101_0532

Από πάνω καλύπτω με κιμά και σκορπάω  το μισό κεφαλοτύρι!
101_0535
Σκορπάω στην επιφάνεια 6-7 κουταλιές από την μπεσαμέλ
101_0537
και επαναλαμβάνω άλλη μία φορά τα υλικά.

Σκορπάω στην επιφάνεια του ταψιού το υπόλοιπο κεφαλοτύρι , και μικρά κομματάκια από βούτυρο, και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά!!!
101_0541101_0543
Φαγητό που απαιτεί χρόνο , αλλά ..αξίζει τον κόπο!!!

101_0544

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ