Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΤΙΝΑΣ



Η αγαπημένη μου φίλη και κουμπάρα Ματίνα, λάτρης της Ιταλικής γεύσης και κουλτούρας γενικότερα, μου έδειξε πριν πολλά χρόνια πως να φτιάχνω νόστιμα λαζάνια.Η συνταγή μας άρεσε πολύ, την κρατήσαμε, και την δώσαμε και σε γνωστό εστιατόριο.. Δοκιμάστε τα λαζάνια της Ματίνας, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Χρειαζόμαστε (για ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ ταψί)
 8 Φύλλα λαζάνια  (ωμά-ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ)
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο για να φτιάξουμε μπολονέζ
300 γρ, φρέσκα μανιτάρια τεμαχισμένα -αν δεν έχετε βάλτε μία κονσέρβα,συνιστώ όμως φρέσκα.
1 δόση μπεσαμέλ.(ακολουθεί συνταγη)

ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κιμά
θα βάλουμε στην κατσαρόλα μας λίγο λάδι και θα σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι  μαζί με τα μανιτάρια. Οταν σωταριστουν, θα τα σβήσουμε με 1 μικρή κούπα λευκό κρασί.
Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί, και ρίχνουμε τον κιμά, να θωρακιστεί και να ανακατευτεί καλά με τα μανιτάρια.  Θα προσθέσουμε  ,αλάτι ,πιπέρι και 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα -ψιλοκομμένα ντοματάκια. Αφήνουμε τον κιμά να ψηθή για 25 λεπτά.

ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
θα χρειαστούμε  100 γρ. βούτυρο ή Βιτάμ, 130 γρ αλεύρι ,1.200 λτ φρέσκο γάλα (χρησιμοποιήστε και light αν  θέλετε) αλάτι-,πιπέρι-μοσχοκάρυδο και 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Σ'ε μεγάλη κατσαρόλα θα βάλουμε το βούτυρο  να λιώσει, θα ανακατέψουμε το αλεύρι και πολύ γρήγορα θα ρίξουμε όλο το γάλα. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, να διαλυθεί καλά το αλεύρι  και περιμένουμε μέχρι να ερθη σε βρασμό-χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε καθ΄ολη την διαδικασία. Με το που  θα εμφανιστούν οι πρώτες φουσκίτσες βρασμού, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα,  θα ρίξουμε αλάτι-πιπέρι και μοσχοκάρυδο(σας συνιστώ να τρίβετε καρπό μοσχοκάρυδο) και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Θα ρίξουμε το αυγό που έχουμε ήδη χτυπήσει ελαφρά, και θα ανακατέψουμε το μείγμα πολύ γρήγορα για να μην "κόψη" το αυγό.
ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΡΑΙΗ ΣΑΛΤΣΑ- ΕΤΣΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Αυτό που κάνει νόστιμα τα λαζάνια είναι η αφράτη μπεσαμέλ .
Οταν  ψηθή ο κιμάς στήνουμε το φαγητό.
Τοποθετούμε στο ταψί 4 φύλλα λαζάνια-η όσα χωράει, αλλά συνήθως με 4 καλύπτεται ο πάτος του ταψιού. Στρώνουμε την μισή ποσότητα κιμά, και από πάνω στρώνουμε την μισή ποσότητα μπεσαμέλ.
Ραντίζουμε με τυρί τριμμένο (παρμεζάνα κατα προτίμηση), και επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά, λαζάνια-κιμά-μπεσαμέλ-τυρί.
Ψήνουμε σε ποροθερμασμένο φούρνο στους 180 , για 40 λεπτά και τα λαζάνια μας είναι έτοιμα.!

2 σχόλια:

ΔΕΣΠΟΙΝΑ είπε...

Πεντανόστιμα τα λαζάνια.'Αρεσαν σε όλους και μου δήλωσαν ότι το προτιμούν από το παστίτσιο και είναι και πιό εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να βράσουμε μακαρόνια.Μέχρι τώρα όσες συνταγές σου έχω κάνει έχουν πετύχει όλες.Ευχαριστώ πολύ.ΦΙΛΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

ιρινι είπε...

Δεσποινάκι μου. Σ΄ευχαριστω πολύ, χαίρομαι που δοκιμάζης και σου άρέσουν. Αυτός ειναι και ο λόγος ύπαρξης αυτού του blog, να μεταδώσω οτι ξέρω και οτι εχω μάθει τόσα χρόνια και σε άλλους . Σου εχω φυλάξει σταφιδόψωμα
φιλιά

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ