Τα όσπρια τα αγαπάμε πολύ!!!
Μα είναι αλήθεια πως το καλοκαίρι με την ζέστη, είναι λίγο δύσκολο να απολαύσης φασολάδα, φακές και ρεβίθια!!!
Αντιθέτως, η φάβα είναι ένα δροσερό όσπριο, τρώγεται εξίσου καλά και κρύα!!!
Συνήθως την μαγειρεύω με λαχανικά , όπως έχω ήδη γράψει εδώ
Σήμερα όμως , κάναμε παραδοσιακή την φάβα, όπως μου την έμαθε η μητέρα μου…
Υλικά για 2-3 άτομα
250 γ φάβα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
λάδι
λεμόνι
φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
αλάτι
Καθαρίζουμε την φάβα, και την πλένουμε .
την βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό και την βράζουμε περίπου για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το πρώτο νερό, και προσθέτουμε νέα ποσότητα νερού , ΙΣΑ να σκεπάζει την φάβα. ρίχνουμε και το ξερό κρεμμύδι, μαζί με το αλάτι.
Μόλις πάρει βράση, ελαχιστοποιούμε την θερμοκρασία, (ισα-ισα να δείχνει ότι βράζει), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την φάβα να ψηθεί. Εξαρτάται από την φάβα, αλλά συνήθως σε 20-25 λεπτά έχει μαλακώσει.
Με την “μαγική ράβδο” όπως λέω εγώ το εργαλείο αυτό, πολτοποιούμε την φάβα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.(να γίνει αλοιφή –έλεγε η μητέρα μου)!
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι, και την ξαναβάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας (με κλειστή την θερμοκρασία) ισα-ισα να απορρόφηση τα υγρά της…Όσο περνάει η ώρα και κρυώνει θα πήξη ελαφρώς.
Την σερβίρουμε με λαδάκι και λεμόνι, και φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι!
Συνήθως , έχουμε και ένα ψαράκι παρέα, σήμερα ολόφρεσκες κουτσομούρες συνόδευσαν την φάβα μας!!!
12 σχόλια:
Ααααχ αχ αχ τι με κάνεις βρε Ριρη τι με κάνεις που λέει και μια μπλογκοφίλη!!! Διαβάζω ανάρτηση της φάβας και μπάινω φυσικά γιατι την αγαπώ.. και πέφτω πάνω στην κουτσομούρα που ειναι το αγαπημένο μου ψάρι ever! Αααχ και που να την βρω η δόλια εγώ εδώ πέρα απο τον Ατλαντικόοοο!!!!
κλαψ κλαψ!!!
Eri,
μακάρι και να μπορούσα να σου στείλω λίγο ψαράκι!!!!(εχω ενα φίλο ψαρά και δεν με αφήνει ουτε αυτη την εποχή που υποτίθεται δεν υπάρχουν κουτσομούρες) χωρίς εβδομαδιαία προμήθεια!!!!
Φιλιά, καλό βράδυ!!!
Μιαμ..μιαμ!!!Ετσι τη φτιάχνει και η δική μου μαμά ..έτσι κ εγώ!!!!Πολύ νόστιμη!
Τη λατρεύω! Καλό μήνα!
Τρελαίνομαι για φάβα!!, αλλά εγώ έφτιαξα τη συνταγή σου με τα ρεβύθια στη γάστρα και θα φάω αυτά σήμερα.
Φιλιά
Κι εμένα μου αρέσει η φάβα πολύ και μάλιστα κρύα!
Καλή ιδέα με λίγο χταποδάκι και βραστά πατζαράκια..σούπερ!
Καλό φθινόπωρο!
Από τα αγαπημένα όσπρια όλης της οικογένειας!
Φάβα παραδοσιακή, πάντα αγαπημένη!!!
Καλό Φθινόπωρο!
Ριρη μου φάβα δεν τρώω αλλά τα ψαράκια σου θα στα εξαφανίσω!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Υ.Γ. Κι αυτό για την Ερι... Ερι έχουμε πολλά φρέσκα ελληνικά ψάρια στο Τορόντο, έρχονται απευθείας Τετάρτη και Πέμπτη. Εγω τα αγοράζω από Πορτογαλικό ψαράδικο.
Θα μου επιτρέψεις να τσακίσω τα ψαράκια...
Φοβερή και τρομερή φάβα!!! Την αναζητούμε όλο το χρόνο.
Δεν υπήρξε έξοδος χωρίς την παρουσία της!!!
Προσωπικά την προτιμώ ζεστή, χειμώνα καλοκαίρι, αλλά δε με χαλάει και κρύα :)
Εξαιρετικός ο συνδυασμός με τις κουτσομούρες!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα RIRI :)
τι ακριβώς είναι η φάβα? δεν την ξαναείδα στην Κύπρο , η κάπως αλλιώς την λέμε...μπορεί κάποιος να βοηθήσει?
Δημοσίευση σχολίου