Πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές για κουραμπιέδες, ξεκινώντας με μια μικρή δόση , πάντα με την ελπίδα ότι θα καταλήξω να βρω τον τέλειο κουραμπιέ!!!
και πάντα καταλήγω να κάνω την συνταγή που είναι στο τεφτέρι μου το παλιό, την συνταγή που έχει σημειώσει η μητέρα μου,και ξέρετε γιατί??Για μένα αυτός είναι ο τέλειος κουραμπιές!!Με αυτή την γεύση έμαθα τους κουραμπιέδες ,αυτή η γεύση υπάρχει στην μνήμη μου , αυτούς αγαπώ!!!
Η συνταγή
300 γρ, βούτυρο φυτίνη
200 γρ.βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη (80 γρ.)
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη
500 γρ, αμύγδαλα (τα μισά ασπρισμένα) και όλα καβουρντισμένα και κομμένα με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια.
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
Για το άχνισμα
ζάχαρη αχνή
και 1-2 βανίλιες
Πρώτα καβουρντίζω τα αμύγδαλα στο φούρνο, απλωμένα σε ένα ταψάκι, στους 180 , για 10 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν τα χοντροκόβω με το μαχαίρι.
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ,πολύ καλά (περίπου 10 λεπτά)
Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, τελευταίο το αλεύρι. Προσθέτω τα αμύγδαλα κι ανακατεύω με σπάτουλα, να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 – αέρα, και ψήνω δοκιμαστικά 2 κουραμπιέδες για 18-20 λεπτά. Αν ‘’ξαπλώσουν “ σημαίνει ότι θέλουν λίγο αλεύρι ακόμα.
Άχνισμα
Κοσκινίζω την ζάχαρη μαζί με τις βανίλιες σε μια λεκανίτσα.
Όταν ψηθούν οι κουραμπιέδες ,
και είναι ζεστοί τους βουτάω 2 –3 μαζί στην λεκάνη, να “ποτιστούν” με την άχνη,μετά τους αραδιάζω στην πιατέλα και τους αχνίζω από πάνω με άχνη.
22 σχόλια:
Πωπωπω μυρωδιές!!!!! :)))
Και του χρόνου να ξαναφτιάξουμε!!
Πολλά φιλιά
Μου ήρθαν και εδώ οι μοσχοβολιές Ριρι μου!!!Αντε και του χρόνου!
Μια παραπλήσια θυμάμαι κι εγώ από τη μητέρα μου.
Τελικά ο καθένας έχει μια δική του που εμπιστεύεται γιατί μέσα της έχει και μνήμες ζωής
Καλές γιορτές.
Asteri, Nάσαι και εσύ καλά Αστεράκι μου, Καί του Χρόνου!!!
mara, καί του Χρόνου , να μοσχοβολήσουμε πάλι την γειτονιά!!!
Ξανθή, Οπως το λές Ξανθή μου, η γεύση ειναι άμεσα συνδεδεμένη με μνήμες της ζωής μας!!
Καλές Γιορτές !!!
και του χρόνου, αυτή η λαχταριστή μυρωδιά δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπιτικό!
φιλάκι αχνάτα!!!
....δεν έφαγα μόνο ένα!!!!!!
Την βρίσκω όμορφη συνταγή.. οι δικοί μου κουραμπιέδες φέτος δεν μου άρεσαν αρκετά ,βέβαι ..εξαφανίστηκαν όμως πάντα θέλω να δοκιμάζω κάτι άλλο.Μου επιτρέπεις λοιπόν να την αντιγράψω και να την κάνω.
Γεια στα χέρια σου, και του χρόνου να σαι καλά να τους ξαναφτιάξεις!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ,
ολη η πιατέλλα δικιά σου...Να περάστε καλά τις Γιορτές, και ναμαστε καλά και του Χρόνου!!!
αχτίδα, με ολη μου την καρδιά, σου αφιερώνω την συνταγή αυτή, και εύχομαι να σου αρέσουν!!!..
ΕΛΕΝΑ, Σε ευχαριστώ πολύ Ελενα, ευχομαι και σένα τα καλύτερα !!Φιλιά
Και του χρόνου να είσαι καλά πολύ ωραία η συνταγή σου
Καλησπέρα Ριρή.
Λατρεύω τους κουραμπιέδες και η δική σου παλαιική συνταγή μοιάζει εξαιρετική!
Να είσαι καλά να τους φτιάχνεις για πολλά πολλά χρόνια ακόμα, σε εγγόνια και δισέγγονα, εύχομαι!
nadia, σε ευχαριστώ πολύ , ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ nadia, κυρίως με υγεία πάνω απ΄όλα!!!!
kitchen stories, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εύχές σου, ανταποδίδω, και σου στέλνω την αγάπη μου!!!
Riri, και του χρόνου να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις τους υπέροχους κουραμπιέδες σου.
Φιλιά πολλά, καλές γιορτές
Πολύ νόστιμα! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
kai tou xronou!na ise kala na tous xanaftiaxeis!eutixeismenes giortes me ygia sou euxome!!!filia pola!!!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Ευχαριστώ Μαράκι, τις ευχές μου σε σένα και την οικογένεια σου!!!!
big mama, ωραίο πράγμα οι κουραμπιέδες, θάπρεπε να τους φτιάχνουμε ολο το χρόνο και οχι μόνο τα Χριστούγεννα!!φιλάκια!!
Vasiliki, σε ευχαριστώ Βασιλική μου για τις ευχές!!Εύχομαι να περάσης καλά τις γιορτές, παρέα με την υπέροχη οικογένεια σου!!Σε φιλώ!!
Δημοσίευση σχολίου