Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

100_2613

Πέτυχα τον καιρό !!!!!!ψιλόβροχο προς το  παρόν  , μα κάτι είναι κι αυτό!!!
Τα ρεβίθια είχαν μπει στο νερό να μαλακώσουν  από χθες το πρωί.Το βραδάκι τα ετοίμασα , τα έβαλα στο φούρνο κατά τις  12.00 το βράδυ , και το πρωί ήταν έτοιμα!!!!Αν άναβε το τζάκι , θα τα έψηνα εκεί, αλλά πως  να ανάψεις  ,εδώ ακόμα με καλοκαιρινά ρούχα κυκλοφορούμε….
Τα ρεβίθια όταν ψήνονται στον φούρνο  χρειάζονται 8 ώρες στους 130 βαθμούς, μα αν βιαζόμαστε μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 170 για 3 1/2 ώρες περίπου (το έμαθα από την Αργυρώ, ) όμως τα ρεβίθια που ψήνονται στην στάχτη    ….έχουν την καλύτερη γεύση!
Χρειαζόμαστε
1/2 κιλά ρεβίθια
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
3/4 φλυτ. λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
Για το ζυμαράκι -
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι αλεύρι,

Από το προηγούμενο βράδυ λοιπόν, η αν τα ψήστε όπως κι εγώ, από το πρωί ,  βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό με λίγη σόδα να μαλακώσουν.
100_2561
Όταν είμαστε έτοιμοι να τα μαγειρέψουμε , τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε πήλινο τσουκάλι ,που κλείνει καλά με καπάκι.
100_2564
Προσθέτουμε   πάνω από τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το σκόρδο  αλάτι-πιπέρι , περιχύνουμε με το λάδι , και προσθέτουμε νερό να καλύψει τα ρεβίθια. Το νερό που προσθέτουμε  πρέπει  γέρνοντας το τσουκάλι να φθάνει  στην άκρη και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια.
100_2567
Φτιάχνουμε με το ζυμαράκι ένα μακρύ κορδόνι, και  κλείνουμε  το  τσουκαλάκι μας.
100_2570
Ο φούρνος στους 130 και   το πρωί (μετά από 8 ώρες) βγάζουμε το τσουκάλι από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, σπάμε το ζυμαράκι και….
100_2600

Θα τα σερβίρω με γαύρο που έχω επίσης προετοιμάσει…
100_2615

Καλή μας Όρεξη!!!!

18 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Τα υπάρχοντά μου έναντι πινακίου ρεβιθάδος :))
Καταπληκτικό φαγητό και αυθεντικότατος ο τρόπος που τη μαγειρεύεις!!
Μπράβο Ειρήνη!!
Μόλις αντίκρυσα το πιάτο σου έτρεξα να προλάβω!!!!

painter είπε...

Ήρθα κι εγώ γιατί τρελαίνομαι για ρεβύθια... με όλους τους τρόπους μαγειρεμένα!!!

Καλή σας όρεξη

ιρινι είπε...

gvarvakis, σε ευχαριστω, κόπιασε να σου κάνω το τραπέζι!!!

ιρινι είπε...

painter, εχεις δίκιο, νόστιμα οπως και να τά κάνεις, αλλά αν υπάρχει χρόνος σου συνιστώ τα τα ψήσης στόν φούρνο!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Τα ρεβύθια δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου.
Παρ'όλα αυτά έκανα πέρσυ, με την Σιφνέϊκη συνταγή, σε γάστρα εμαγιέ. Το γνήσιο Σιφνέϊκο τσικάλι, είχα σπάσει πολλά χρόνια πριν παντρευτώ.
Τα δικά σου, στην πρώτη φωτό, φαίνονται πολύ φουσκωμένα και θα είναι μαλακά, σίγουρα!
Ευχαρίστως θα δοκίμαζα λίγα.

Lila Xagorari είπε...

Λατρεύω τα ρεβύθια, με ντομάτα δεν έχω δοκιμάσει αλλά την επόμενη φορά θα βάλω σίγουρα!!!!

ιρινι είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ , τι δεν θά εδινα, να ειχα ενα γνήσιο Σιφνέικο τσουκάλι!!!Πρός το παρόν βολεύομαι με τα πήλινα...και ναι ,ειναι πολύ μαλακά!μα τόσες ωρες ψήσιμο....

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο το φαγάκι σου! Η τελευταία φωτογραφία σου με ξετρέλανε!! Και χωρίς γαύρο μια χαρά μου κάνει:)

ιρινι είπε...

Λιλάκι, σε αυτήν την εκδοχή φούρνου βάζω ντομάτα και καμιά φορά (αν εχω ) μιά φέτα λαρδί ...νοστιμιά...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Για να δω αν θα τα καταφερω σήμερα να αφήσω σχόλιο!
Ριρή μου σου έστειλα και mail, με δυσκολεύει απίστευτα η λεκτική επαλήθευση, αντί για την λέξη μου εμφανίζεται ένα Χ τις περισσότερες φορές.
Αν θέλεις αφαίρεσέ την, δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Το φαγάκι σου σήμερα σούπερ!!
Ρεβυθάδα πρωτοδοκίμασα στην Σίφνο, εκεί οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν από Σαββάτο βράδυ, ώστε να υπάρχει πάντα στο κυριακάτικο τραπέζι.
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

mari beika είπε...

Ριρή, απίθανη η ρεβιθάδα τρελαίνομαι, εγώ μαγείρεψα φασολάδα σήμερα.

ιρινι είπε...

Big mama,
Eγώ που άνοιξα πρωί-πρωί το τσουκαλάκι, έφαγα ενα μπολάκι (αντί για καφέ καλέ...)
Φιλιά

Irini είπε...

Καλησπέρα!!!
Συνονόματή και συμπατριώτισσα μου,χαίρομαι πάρα πολύ που σε γνωρίζω.Η ρεβιθάδα σου φαίνεται πεντανόστιμη και όπως την σερβίρεις με το γαύρο από δίπλα,πολύ ευχαρίστως να φάω και δεύτερο πιάτο.
Να είσαι καλά,
Ειρήνη

ιρινι είπε...

ΕΛΕΝΑ,
σε ευχαριστω που με ενημέρωσες για την δυσκολία που αντιμετώπιζες, δεν το ειχα υπ' οψη μου, τώρα το απενεργοποίησα...Στη Σίφνο, οπως ακριβώς το περιγράφης... ιεροτελεστία η Κυριακάτικη ρεβιθάδα, αλλα δεν ειναι εκπληκτική οπως την φτιάχνουν????Φιλιά πολλά

ιρινι είπε...

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
Φασολάδα.... μμμμ., έφτιαξες και καμιά μαριδίτσα??? τρελαίνομα...

ιρινι είπε...

Ιrini μου,
χαίρομαι που ο κύκλος συμπατριωτών μεγαλώνει!! αντε να βρούμε και τίς άλλες να φτιάξουμε ενα τοπικό Κρητικό σύλλογο..Τί λές???
Σε φιλώ...

Μarion, είπε...

Ετσι τα ρεβιθια μου αρεσουν πολυ..στο πήλινο ψήνονται πολύ καλά.
Μπράβο για τον παραδοσιακό τρόπο που τα μαγειρεύεις.
ΦΙλιά

ιρινι είπε...

Marion,
αν σου πω η μητέρα μου πόσα πήλινα τσουκάλια ειχε, και εγώ δεν τα "εκτίμησα""...Τώρα ..τα ψάχνω!!
Φιλάκια, καλό βράδυ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ