Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Πέτυχα τον καιρό !!!!!!ψιλόβροχο προς το παρόν , μα κάτι είναι κι αυτό!!!
Τα ρεβίθια είχαν μπει στο νερό να μαλακώσουν από χθες το πρωί.Το βραδάκι τα ετοίμασα , τα έβαλα στο φούρνο κατά τις 12.00 το βράδυ , και το πρωί ήταν έτοιμα!!!!Αν άναβε το τζάκι , θα τα έψηνα εκεί, αλλά πως να ανάψεις ,εδώ ακόμα με καλοκαιρινά ρούχα κυκλοφορούμε….
Τα ρεβίθια όταν ψήνονται στον φούρνο χρειάζονται 8 ώρες στους 130 βαθμούς, μα αν βιαζόμαστε μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 170 για 3 1/2 ώρες περίπου (το έμαθα από την Αργυρώ, ) όμως τα ρεβίθια που ψήνονται στην στάχτη ….έχουν την καλύτερη γεύση!
Χρειαζόμαστε
1/2 κιλά ρεβίθια
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
3/4 φλυτ. λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
Για το ζυμαράκι -
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι αλεύρι,
Από το προηγούμενο βράδυ λοιπόν, η αν τα ψήστε όπως κι εγώ, από το πρωί , βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό με λίγη σόδα να μαλακώσουν.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τα μαγειρέψουμε , τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε πήλινο τσουκάλι ,που κλείνει καλά με καπάκι.
Προσθέτουμε πάνω από τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το σκόρδο αλάτι-πιπέρι , περιχύνουμε με το λάδι , και προσθέτουμε νερό να καλύψει τα ρεβίθια. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας το τσουκάλι να φθάνει στην άκρη και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια.
Φτιάχνουμε με το ζυμαράκι ένα μακρύ κορδόνι, και κλείνουμε το τσουκαλάκι μας.
Ο φούρνος στους 130 και το πρωί (μετά από 8 ώρες) βγάζουμε το τσουκάλι από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, σπάμε το ζυμαράκι και….
Θα τα σερβίρω με γαύρο που έχω επίσης προετοιμάσει…
Καλή μας Όρεξη!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
18 σχόλια:
Τα υπάρχοντά μου έναντι πινακίου ρεβιθάδος :))
Καταπληκτικό φαγητό και αυθεντικότατος ο τρόπος που τη μαγειρεύεις!!
Μπράβο Ειρήνη!!
Μόλις αντίκρυσα το πιάτο σου έτρεξα να προλάβω!!!!
Ήρθα κι εγώ γιατί τρελαίνομαι για ρεβύθια... με όλους τους τρόπους μαγειρεμένα!!!
Καλή σας όρεξη
gvarvakis, σε ευχαριστω, κόπιασε να σου κάνω το τραπέζι!!!
painter, εχεις δίκιο, νόστιμα οπως και να τά κάνεις, αλλά αν υπάρχει χρόνος σου συνιστώ τα τα ψήσης στόν φούρνο!!!
Τα ρεβύθια δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου.
Παρ'όλα αυτά έκανα πέρσυ, με την Σιφνέϊκη συνταγή, σε γάστρα εμαγιέ. Το γνήσιο Σιφνέϊκο τσικάλι, είχα σπάσει πολλά χρόνια πριν παντρευτώ.
Τα δικά σου, στην πρώτη φωτό, φαίνονται πολύ φουσκωμένα και θα είναι μαλακά, σίγουρα!
Ευχαρίστως θα δοκίμαζα λίγα.
Λατρεύω τα ρεβύθια, με ντομάτα δεν έχω δοκιμάσει αλλά την επόμενη φορά θα βάλω σίγουρα!!!!
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ , τι δεν θά εδινα, να ειχα ενα γνήσιο Σιφνέικο τσουκάλι!!!Πρός το παρόν βολεύομαι με τα πήλινα...και ναι ,ειναι πολύ μαλακά!μα τόσες ωρες ψήσιμο....
Πολύ ωραίο το φαγάκι σου! Η τελευταία φωτογραφία σου με ξετρέλανε!! Και χωρίς γαύρο μια χαρά μου κάνει:)
Λιλάκι, σε αυτήν την εκδοχή φούρνου βάζω ντομάτα και καμιά φορά (αν εχω ) μιά φέτα λαρδί ...νοστιμιά...
Για να δω αν θα τα καταφερω σήμερα να αφήσω σχόλιο!
Ριρή μου σου έστειλα και mail, με δυσκολεύει απίστευτα η λεκτική επαλήθευση, αντί για την λέξη μου εμφανίζεται ένα Χ τις περισσότερες φορές.
Αν θέλεις αφαίρεσέ την, δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Το φαγάκι σου σήμερα σούπερ!!
Ρεβυθάδα πρωτοδοκίμασα στην Σίφνο, εκεί οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν από Σαββάτο βράδυ, ώστε να υπάρχει πάντα στο κυριακάτικο τραπέζι.
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!
Ριρή, απίθανη η ρεβιθάδα τρελαίνομαι, εγώ μαγείρεψα φασολάδα σήμερα.
Big mama,
Eγώ που άνοιξα πρωί-πρωί το τσουκαλάκι, έφαγα ενα μπολάκι (αντί για καφέ καλέ...)
Φιλιά
Καλησπέρα!!!
Συνονόματή και συμπατριώτισσα μου,χαίρομαι πάρα πολύ που σε γνωρίζω.Η ρεβιθάδα σου φαίνεται πεντανόστιμη και όπως την σερβίρεις με το γαύρο από δίπλα,πολύ ευχαρίστως να φάω και δεύτερο πιάτο.
Να είσαι καλά,
Ειρήνη
ΕΛΕΝΑ,
σε ευχαριστω που με ενημέρωσες για την δυσκολία που αντιμετώπιζες, δεν το ειχα υπ' οψη μου, τώρα το απενεργοποίησα...Στη Σίφνο, οπως ακριβώς το περιγράφης... ιεροτελεστία η Κυριακάτικη ρεβιθάδα, αλλα δεν ειναι εκπληκτική οπως την φτιάχνουν????Φιλιά πολλά
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
Φασολάδα.... μμμμ., έφτιαξες και καμιά μαριδίτσα??? τρελαίνομα...
Ιrini μου,
χαίρομαι που ο κύκλος συμπατριωτών μεγαλώνει!! αντε να βρούμε και τίς άλλες να φτιάξουμε ενα τοπικό Κρητικό σύλλογο..Τί λές???
Σε φιλώ...
Ετσι τα ρεβιθια μου αρεσουν πολυ..στο πήλινο ψήνονται πολύ καλά.
Μπράβο για τον παραδοσιακό τρόπο που τα μαγειρεύεις.
ΦΙλιά
Marion,
αν σου πω η μητέρα μου πόσα πήλινα τσουκάλια ειχε, και εγώ δεν τα "εκτίμησα""...Τώρα ..τα ψάχνω!!
Φιλάκια, καλό βράδυ
Δημοσίευση σχολίου