Τα ψάρια που αγόρασα ήταν μπακαλιάροι και κοκκινόψαρο. Συνήθως βάζω και μικρά ψαράκια που μου δίνει ο ψαράς τα οποία είναι μόνο για γεύση(Δεν τρώγονται, είναι γεμάτα κόκαλά, όμως δίνουν νοστιμιά στη σούπα). Επίσης προσθέτω και 2-3 γαρίδες στο βράσιμο.
Σήμερα δεν είχα, οπότε έμεινα στον μπακαλιάρο και στο κοκκινόψαρο.
Χρησιμοποιώ πολλά λαχανικά , δηλ
5 καρότα
8 κολοκύθια2 κρεμμύδια σε ροδέλες
1/2 ματσάκι σέλινο2 ντομάτες κομμένες στα 4.
Το πρώτο πού κάνω είναι να καθαρίσω και να κόψω τα λαχανικά.
Βάζω περίπου 1 1/2 λίτρο νερό σε πολύ μεγάλη κατσαρόλα , ρίχνω μέσα τα λαχανικά, βάζω αλάτι και 3/4 κούπας ελαιόλαδο. Αφήνω να βράσουν και να μαλακώσουν, να μη λιώσουν όμως.
Όταν ψηθούν τα βγάζω με σουρωτή κουτάλα και τα βάζω σε ένα ταψάκι, ΑΦΉΝΟΝΤΑΣ μέσα στην κατσαρόλα ένα μέρος των λαχανικών (αν θέλουμε την σούπα παχύρρευστη ,αφήνουμε περισσότερα λαχανικά).Ρίχνω στην κατσαρόλα τα καθαρισμένα ψάρια , και αφήνω να βράσουν -μαζί με τα λαχανικά πού άφησα μέσα (περίπου 8-9 λεπτά).
Όταν ψηθούν, τα βγάζω από την κατσαρόλα και τα βάζω σε ένα ταψάκι , τα σκεπάζω να διατηρούνται ζεστά.Αμέσως μετά, σουρώνω τα λαχανικά που είναι μέσα στην κατσαρόλα, και τα πολτοποιώ (το multi είναι καλή λύση, βάζοντας λίγα λαχανικά κάθε φορά). Βεβαίως προσέχουμε μήπως υπάρχει κανένα κόκκαλο από ψάρι, και το αφαιρούμε.
Παίρνουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά , και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε , και βράζουμε για λίγα λεπτά. Σ΄αυτο το στάδιο η σούπα είναι έτοιμη , αλλά για πιο πλούσια σούπα, προσθέτω 1/2 φλυτζανάκι ρύζι (όποιος την προτιμά με ρύζι) και αφού ψηθή (12 λεπτά είναι εντάξει) κόβω και το αβγολέμονο (Εδώ θυμήθηκα την θεία Λούλα του Δύσπιστου http://stamarstavros.blogspot.com/ και το κόλπο πού κάνει για να μην κόψη το αβγολέμονο .
Για το αβγολέμονο;:- χτυπάω 2 αυγά και ρίχνω χυμό από 1 λεμόνι
.Αφού έχει ψηθή το ρύζι, και έχω κλείσει το μάτι της κουζίνας, παίρνω με την βαθιά κουτάλα μικρές ποσότητες από την σούπα και την ρίχνω σιγά-σιγά και χτυπώντας συνέχεια, στο μπολ με τα αυγά, . Ενσωματώνω με τον ίδιο τρόπο, αρκετή ποσότητα σούπας και αυγού, και το ρίχνω λίγο-λίγο μες την κατσαρόλα., ανακατεύοντας.
Έτοιμη η σούπα μας.
Βάζω σε πιατέλα το ψάρι και τα λαχανικά , ρίχνω μπόλικο λεμόνι και λάδι, και ..Καλή μας όρεξη.
16 σχόλια:
Οτι πρέπει ήταν η μέρα για μια νόστιμη σούπα σήμερα!
Και την δικιά σου την βλέπω πλούσια-πλούσια!!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ειναι αληθεια οτι δε μου αρεσει πολυ η ψαροσουπα αλλα ετσι οπως τη βλεπω τη ζηλεψα
Τώρα που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός είναι ότι πρέπει μια ψαρόσουπα!
Ξελιγώθηκα πάλι μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα!!
Τρελαίνομαι για ψαρόσουπα!!
Ελενα- πλούσια λόγω των πολλώ λαχανικών!!!Τρώς ενα μικρό πιάτο και χορταίνεις!!!
Nadia, Μακάρι να μπορούσα να σε βάλω να δοκιμάσης.. Καλό βράδυ
Μαίρη, Εγώ εχω αναζητήσει πολλά χειμερινά φαγητα και βάζω εμπρός απο τώρα..Καλό Βράδυ
Μαρία Πιούκα, αυτό παθαίνω και εγώ βραδυάτικα οταν σας διαβάζω, γλυκά ο ενας, μπριτζόλες ο άλλος, και πέφτω με τα μούτρα στο ψυγείο!!Τί να κάνουμε, τέτοιες ωρες ευκαιρώ για να σας διαβάζω!!!Καλό βράδυ
Η αλήθεια είναι πως δεν πολυσυμπαθώ τις σούπες και τα ψάρια αλλά έτσι που τα είδα τα λιγουρεύτηκα :)
Καλημερούδιαααααααααααα
Το Σάββατο είναι ημέρα ψαριού, αν βρω καλό ψάρι αύριο θα φάμε ψαρόσουπα.
Με αυτό τον τρόπο έκανα την ψαρόσουπα όταν τα παιδιά ήταν μικρά προκειμένου να φάνε τα λαχανικά πιο εύκολα.
Καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!
Έτσι περίπου την κάνω κι εγώ... κι αν και δεν ειχα φαει ποτε ψαροσουπα μέχρι πρόσφατα - η μαμά μου δεν έκανε ποτέ - έχει γίνει από τα αγαπημένα μου!
Την ώρα που ήμουν έτοιμη να αναρτήσω τη δική μου εκδοχή είδα το post σου εχθές αργά :-).
Αναβάλλω λοιπόν το δικό μου.Διαφέρουμε σε σημεία :-)
Ξανθή, Γι αυτό λες την εκανε η μαμά μου ετσι?για να τρώμε λαχανικα , δεν το ειχα σκεφτή, πάντως ετσι μ΄εμαθε να την φτιάχνω..Καλημέρα..
Vita, περιμένω .την εκδοχή της ψαρόσουπας σου, φτιάξτη σύντομα, να την δοκιμάσουμε..!!φιλιά
Ελπινίκη--- ειδες τι εχανες ???
Φιλιά
Asteraki μου, γιατί δεν τρώς ψάρια?? Ειναι σημαντικα στην διατροφή μας..για ξεκίνα..
Φιλάκια
Ωραία σουπίτσα...ότι πρέπει με το κρύο αυτό....
Δημοσίευση σχολίου