Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

DULCE DE LECHE


DULCE DE LECHE = ΓΛΥΚΟ ΓΑΛΑ
Η προέλευση της είναι από την Αργεντινή, και πρόκειται για ένα διάσημο γλασο που φτιάχνεται από καραμελωμένο γάλα (αυτό είναι και το μόνο συστατικό της συνταγής)
Οι εφαρμογές πάρα πολλές , από το να μπη σαν σιρόπι σε παγωτό -έως επικάλυψη σε κέικ- cheese cake- γέμισμα μπισκότων σάντουιτς, κτλ.
Οι τεχνικές διάφορες, με πιο γνωστή αυτή του να βάλεις το κουτί σε κατσαρόλα με νερό που το σκεπάζει  και να σιγοβράσης για 3 ώρες περίπου. Είναι καλή μέθοδος αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν ελέγχεις την ρευστότητα και το χρώμα αφού το κουτί είναι  κλειστό.

Θα σας δείξω πως φτιάχνω εγώ dulce de leche , και σας συμβουλεύω αν αποφασίσετε να την φτιάξετε , κάντε 2-3 κουτιά  ώστε να εχετε απόθεμα. Διατηρείται σε βάζα ,στο ψυγείο για 6 περίπου εβδομάδες. Έτσι, θα χαρίσετε και κανένα βάζο στην φίλη σας , και θα σας ευχαριστεί  που την απαλλάξετε από την διαδικασία των 2 ωρών παρασκευής.
Χρειαζόμαστε:
1 γάλα ζαχαρούχο ( Βάλτε όσα κουτιά θέλετε)

Βάλτε σε μία κατσαρόλα νερό να βράση και τοποθετείστε επάνω ένα κατά προτίμηση γυάλινο , διάφανο σκεύος. Αν έχετε   double boiler , είναι ιδανικό για αυτή την περίπτωση. Εγώ δεν έχω, για αυτό βλέπετε πως το κάνω.
Ανοίξτε το γάλα και ρίξτε το μέσα στο μπολ.
Χαμηλώστε την θερμοκρασία (στην δική μου κουζίνα με μέγιστη θερμοκρασία 12, κατεβάζω στο 5-6) και αφήστε να σιγοβράζει για 2 ώρες.
Να τσεκάρετε , μήπως χρειαστεί ενδιάμεσα να συμπληρώσετε το νερό που βράζει. Μην περιμένετε να δείτε κάποια αλλαγή στο γάλα , εάν δεν περάσει τουλάχιστον 1 1/2  ώρα,. Θέλει υπομονή για να καραμελώσει Στις 2 ώρες, θα τσεκάρετε αν σας αρέσει η ρευστότητα και το χρώμα ( αν το χρησιμοποιήσουμε για σιρόπι παγωτού πρέπει να είναι πιο ρευστό , ενώ αν το βάλουμε γλάσο το θέλουμε παχύρρευστο , οπότε το αφήνουμε λίγο παραπάνω.

Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι 2 ώρες και 10 λεπτά (στην πραγματικότητα είναι πιο σκούρο , αλλά η μηχανή μου,...)και θα το χρησιμοποιήσω στο απογευματινό κέικ.. θΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΗ ΣΥΝΤΑΓΉ

Αυτό το βαζάκι περιέχει 2 κουτια γάλα.

3 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Πολύ καλή η πρότασή σου, διότι με τον άλλον τρόπο έχω ένα φόβο μην αρχίσουν να εκτοξεύονται οι κονσέρβες...
Καλό βράδυ Ριρή.

*Το έγραψα κι άλλη μια φορά το σχόλιο μα χάθηκε, όπότε αν το δεις σβήσε το.:)

ιρινι είπε...

το ευχάριστο ειναι, οτι δεν πολυασχολείσαι.. απλά οταν το φτιάξης βάλε γάλα παραπάνω για να αποθηκεύσης.
Καλό βράδυ και σε σένα.

Vita είπε...

Λοιπόν εγώ βράζω το ζαχαρούχο γάλα με κλειστό το κουτί σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 ώρες και γίνεται πολύ καλό.Έτσι που λες φαίνεται ευκολότερο.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ