ht
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ζύμη που φτιάχνουμε τα πασχαλινά μας τσουρέκια,η αν θέλετε
χρησιμοποιήστε αυτήν
ΖΥΜΗ
150 ml γάλα
1 πακέτο ξηρή μαγιά
1 αυγό
50 γρ ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
1κουταλιά χυμό πορτοκαλιού
1/4 κουταλάκι αλάτι
70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού με λίγο γάλα για να αλείψουμε τα μπριός.
Γέμιση
Σοκολάτα λυομένη με λίγη κρέμα γάλακτος, ή μερέντα, η μαρμελάδα ,ή φυστικοβούτυρο
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα ,την σκεπάζουμε και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί. (10 λεπτά περίπου).
Μέσα σε ένα βαθύ -μεγάλο μπολ, ρίχνουμε την μαγιά,το αυγό,την ζάχαρη ,το αλάτι, το ξύσμα και τον χυμό..(μπορεί να γίνη και στο μίξερ με τον γάντζο αλλά δυσκολεύει διότι μαζεύεται το ζυμάρι γύρω από το άγκιστρο)
γι αυτό το λόγο -προτιμώ στο χέρι.
Όταν ανακατευτούν τα πρώτα υλικά, ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι, και στο τέλος το βούτυρο -αλλά λίγο-λίγο τη φορά(ποσότητα ενός μικρού κουταλιού), μόλις απορροφήσει το πρώτο, συνεχίζουμε με το δεύτερο κτλ,. Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με αλεύρι και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί,ή αλευρώνουμε τα χέρια μας, γιατί η ζύμη κολλάει πολύ,και είναι ιδιαίτερα υγρή, ώστε να δυσκολεύει το ζύμωμα. Όταν τελειώσουμε (το ζύμωμα κρατάει τουλάχιστον 10 λεπτά στο χέρι, και 5 αν χρησιμοποιήσετε μίξερ), έχουμε μια ομαλή -μαλακή και ελαφρά κολλώδη ζύμη.
Την κάνουμε μπάλα και αφήνουμε να φουσκώσει ,περίπου 40 λεπτά.
Εγώ τώρα, να πω την αμαρτία μου, είμαι πολύ ανυπόμονη,και γι αυτό ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς,στον αέρα, και βάζω το ζυμάρι να φουσκώσει γρήγορα (10 λεπτά) περίπου
Όταν φουσκώσει, μοιράζω την ζύμη σε 8-10 κομμάτια ,πατώντας με το χέρι να ανοίξει λίγο ,και απλώνω σε κάθε κομμάτι 1 κουταλιά σοκολάτα, η ότι γέμιση βάλουμε
Κλείνουμε προσεκτικά το ζυμαράκι σε σχήμα μπάλας, προσέχοντας να μην μας φύγη το μείγμα.
Με ένα πλάστη ξανανοίξουμε την μπαλίτσα -πατώντας πολύ ελαφρά με τον πλάστη, για να μην ξεχειλίσει η γέμιση
Χαράσσουμε με το μαχαίρι σε στενές λωρίδες -η αν δυσκολεύει παραλείπουμε αυτό το βήμα,
και στρίβουμε το ζυμάρι σε κορδόνι στρουφικτό
το ενώνουμε σαν κουλούρι και το τοποθετούμε στην μαφινιέρα (ειδική για μπριός-μεγάλες θήκες)
Περιμένουμε να φουσκώσουν (εγώ πάλι στο φούρνο τα φουσκώνω)
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφω με το αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα ,πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 -για 15 -18 λεπτά περίπου.
Την ιδέα του τυλίγματος με αυτόν τον τρόπο και η χρήση της μαφινιέρας την είδα εδωhttp://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/briose-daneze.html
Ένας άλλος τρόπος ψησίματος ,αν δεν έχουμε την μαφινιέρα, είναι να βάλουμε στο κέντρο ενός μικρού ταψιού ένα μπριός, και να γεμίσουμε το ταψί ,τοποθετώντας τα μπριος περιμετρικά γύρω από το κέντρο(τις φωτογραφίες τις δανείζομαι από το Ίντερνετ)
ή χρησιμοποιούμε μία απλή φόρμα κέικΚαλή επιτυχία αν τα φτιάξετε!!!
15 σχόλια:
Να βουτήξω το πιατάκι και να φύγω;
Το πως μου αρέσουν, δεν λέγεται Ειρήνη μου.
Εγώ φτιάχνω τα ζυμώματα στον αρτοπαρασκευαστή, και μετά συνεχίζω την διαδικασία με το χέρι, και τον προθερμασμένο φούρνο, όπως κι' εσύ. Και τα βάζω μέσα σε στρογγυλό ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Μετά το ψήσιμο τα χωρίζω.
Αλλά προσπαθώ να μην τα φτιάχνω και πολύ συχνά, γιατί δεν σταματάς ποτέ στα δύο!!
Τώρα αν δαγκώσω την οθόνη, εγώ θα φταίω;
Ρίξε μερικά στη θάλασσα και με την νοτιά θα μου τα φέρει....
Τέλεια, για όλες τις ώρες!!
ιιιιιιι τέλεια!!!!!! θα στο πάρω όοοολο το πιατάκι χαχαχα εσύ φτιάξε άλλα χιχι
Φιλιάααααα
τέλεια Ριρι μου , μπράβο , τα φτιάχνω κ εγω αλλά σαν τσουρεκάκια , ο τρόπος τυλίγματος πολύ έξυπνος!
Penelope, εχεις δίκιο Πηνελόπη μου, δεν σταματάς...
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ,μήπως να στείλω κανένα δεματάκι καλύτερα???
Αsteri, πάρτα ολα ,ουτως η άλλως πρέπει να φτιάξω κι άλλα!!!ΦΙΛΆΚΙΑ
Afroditi, τά βάζω στην μαφινιέρα, μήπως και βγούν μικρότερα , και εχω λιγότερες τύψεις, αλλά τελικά τρώγω 2 !!!Φιλιά
Αχ και έχω μια λιγούρα που δεν λέγεται....
Απλά τέλεια!!!!
Φίλη μου τι μου κάνεις σήμερα!!! τα έχω δεί από το πρωί αλλά δεν πρόλαβα λόγω δουλειάς να κάνω σχόλιο.
Τα τριγυρίζω πολύ καιρό να τα φτιάξω αλλά το αποφεύγω και τώρα έδωσες τη χαριστική βολή!!
Πολλά φιλιά και χαιρετίσματα στη Κρήτη!!
Έχουμε και ξαδέλφη στο Ηράκλειο να ξέρεις.
ΝΑΤΑΣΑ, ευχαριστώ , μακάρι να ειμαστε κοντά να τα μοιραζόμαστε...
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, η αλήθεια ειναι Μαρία μου ,πως το μπελά τους τον έχουνε...Αν αποφασίσης να τα φτιάξης, θα ξεχάσης την ταλαιπωρία μόλις τα δοκιμάσης..Πότε θα επισκεφτής την ξαδέλφη , μήπως και τα πούμε απο κοντά????
Το επόμενο καλοκαίρι τον Αύγουστο, να είμαστε καλά. Σίγουρα θα βρεθούμε γιατί μας αρέσει η Κρήτη και ερχόμαστε. Όταν έλθω να πάμε σε κανένα πανηγύρι να χορέψουμε, μην πάνε τζάμπα οι κρητικοί χοροί που μαθαίνω!!!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, θά πάμε οπου θές, αν ερθης Δεκαπεντάυγουστο γίνονται πολλά πανηγύρια σε χωριά, και σίγουρα θα χορέψης.. εν ανάγκη , θα οργανώσω ενα γάμο..δεν θα βρώ κάποιον να τον παντρέψω???χα,χα!!!Φιλιά πολλά
kalimera,
fainontai teleia kai thelo na ta ftiaxo alla den anaferetai kapou h posothta tou aleuriou
sygxarhthria gia tis omorfes syntages
Δημοσίευση σχολίου