Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

Όπως σας είπα , αγόρασα από την Λαϊκή 8 κιλά βανίλιες, (ποιος να ξέρει άραγε γιατί) και δεν ξέρω τι να τις κάνω. Σκέφτηκα  να κάνω μαρμελάδα. Επειδή δεν είχα ξαναφτιάξει με βανίλιες, δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια μικρή δόση και να δοκιμάσω. Με ενθουσίασε η γεύση!!!!

Όταν φτιάχνω μαρμελάδες , χρησιμοποιώ την τεχνική του Παρλιάρου που έχει πάντα σίγουρο και καλό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες, είμαι σίγουρη ότι ξέρουν  πως να φτιάχνουν μαρμελάδα, άλλα  αν θέλετε δείτε  και αυτή την εκδοχή , αν δεν την ξέρετε ήδη.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω μαρμελάδα φράουλα, κεράσι, βύσσινο.
Να έχετε υπόψη σας , ότι η μαρμελάδα φτιαγμένη με αυτό τον τρόπο, προσφέρεται και σαν γλυκό, επειδή δεν είναι πολτοποιημένη, αλλά βρίσκεις κομμάτια φρούτου  και είναι και ιδανική επάλειψη για cheese cake.
Χρειαζόμαστε
1 κιλό βανίλιες -κομμένες σε κομμάτια (αυτές που έχω είναι μικρές, έκοψα την κάθε μία σε 6-7 κομμάτια)
500 γρ ζάχαρη
την ψίχα από μια βανίλια
1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
(ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ  ΑΠΟ ΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ)

Από το προηγούμενο βράδυ , βάζω σε μεγάλο  μπολ τα φρούτα με την ζάχαρη. Τα αφήνω εκτός ψυγείου μέχρι την άλλη μέρα.

την άλλη μέρα

ξεκινάμε αποστειρώνοντας τα βαζάκια μας.
Πλένω  τα βαζάκια, στρώνω σε ταψάκι μια καθαρή πετσέτα και τα τοποθετώ ανάποδα  πάνω στην πετσέτα. Ανοίγω τον φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνω να αποστειρωθούν για 15 λεπτά.

ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΄'η ΤΟ ΓΛΥΚΌ ΣΤΟ ΒΑΖΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΌ ΤΟ ΓΛΥΚΌ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΒΑΖΟ.
Γι αυτό συγχρονίστε  τους χρόνους σας,

Ρίχνω τα φρούτα με την ζάχαρη σε κατσαρόλα , αφού ξύσω μέσα την ψίχα της βανίλιας.
Βράζω , στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία, και μόλις πάρει την πρώτη βράση την μετριάζω.
Ανάλογα με το φρούτο , ο χρόνος διαφέρει,. Οι βανίλιες εβρασαν 15 λεπτά και ήταν έτοιμες. Δεν θέλουμε να είναι πολύ πηκτό το σιρόπι, γιατί όταν κρυώσει θα  πήξη  περισσότερο. Η φωτογραφία δείχνει σε ποιο στάδιο  ήταν έτοιμη .Λίγο πριν το σταματήσω, έβαλα και το χυμό λεμονιού.
Έριξα την καυτή μαρμελάδα στο ζεστό βάζο , έκλεισα καλά.α και το γύρισα ανάποδα
ΤΟ ΒΑΖΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΗ ΕΝΤΕΛΩΣ - ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ.
Με αυτό τον τρόπο, γίνεται η σωστή κονσερβοποίηση, και όταν θα ανοίξουμε για πρώτη φορά το βάζο, θα ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο, που κάνουν τα βάζα-κονσέρβες  που αγοράζουμε
Δεν ανοίγουμε το βάζο , αν δεν περάσουν αρκετές ώρες να κρυώσει εντελώς..
Ελπίζω  να ήταν χρήσιμες οι πληροφορίες περί μαρμελάδας.

Αύριο θα φτιάξω και τις υπόλοιπες βανίλιες.Αν θέλει κανείς , εδώ είμαι.. 

7 σχόλια:

Vita είπε...

Η δική μου συναγή είναι εδώ:
http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/07/blog-post_6916.html

Κι εγώ την αποστείρωση όπως τον Παρλιάρο την κάνω μετά που τον είδα.¨οσο καιρό είχα μικρά τα παιδιά δεν ρειαζόταν γιατί τέλειωναν γρήγορα και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες.Τώρα αποστειρώνω ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφεις

Kitchen Stories είπε...

Τι χρώμα! Το λάτρεψα.

Διάβασα επί τέλους και κάτι σωστό!
"(ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ)"

Φιλάκια Ριρή και να είναι η Κυριακή σας γλυκιά σαν την μαρμελάδα σου!!!
...Και κρίμα που δεν είμαστε κοντά, μια φρυγανιά με αυτή την μαρμελάδα, φαντάζομαι, θα με κέρναγες.

ιρινι είπε...

kitchenstories
και καφε και μαρμελάδα,κουβεντούλα, οτι θές..
αντε, κατηφόρισε προς τα κάτω,,,
φιλια

Μαρια Χ είπε...

πολυτάλαντο ριρί μου η μαρμελάδα σου φαίνεται πεντανόστιμη. Το καλοκαίρι μου είχαν στείλει από την Ημαθεία νεκταρίνια και γιαρμάδες(αυτοί που είναι πολύ κόκκινοι μοιάζουν με τα νεκταρίνια μόνο που είναι χνουδωτοί (τώρα θα μου πεις δεν ξερω τους γιαρμάδες;)εδώ στην Κρήτη δεν έχω δει να "κυκλοφορούν" ήξερα μόνο τα ροδάκινα που είναι πιο κιτρινα και τη μια τα΄λεγα ροδάκινα την άλλη γιαρμάδες (νόμιζα ότι ήταν το ίδιο)Τα έκανα λοιπον (γιαρμάδες και νεκταρίνια)μαρμελάδα και έγινε καταπλικτική Φοβήθηκα όμως να βάλω 500γρ. ζαχαρη ανά κιλό μη βγει πολύ γλυκιά και εβαλα 60 γρ. λιγότερο. Η δικιά σου πιστευεις βγήκε πολύ γκυκιά ή "κανονική";
Περυσι άκουσα κάποια ότι έκανε μαρμελάδα με πεπόνι και σύκο και μου έκανε εντύπωση ο συνδιασμός. Έχεις ακούσει κάτι γι΄αυτό;
Μαρία Χ

ιρινι είπε...

ΜΑΡΊΑ
η μαρμελάδα ειναι κανονική στη γεύση της. Εγώ πάντα αυτη την αναλογία κρατάω. Μαρμελάδα μπορείς να κάνης με ποικιλία φρούτων,σε πολλους συνδυασμούς.Το πεπόνι και το καρπούζι δινουν ωραίες μαρμελάδες και μόνες και σε συνδυασμο με αλλα φρούτα, απλά χρειάζονται περισσότερο βράσιμο λόγω των υγρων τους.φιλια

Ανώνυμος είπε...

Φανταστκη μαρμελαδα!!!μολις σημερα εκανα ενα κιλο για δοκιμη.Αν κανω μεγαλυτερη ποσοτητα νομιζεις οτι αλλαζει κατι?

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα φτιάχνω βανίλιες γλυκό και θα ήθελα την γνώμη σας αν μπορώ να βάλω στο βράσιμο ενα στικ κανέλλας.???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ