Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

TΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΡΙΘΙΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ..

100_2925
Πριν αρκετά χρόνια, η θεία Νίκη μου έδειξε πώς να φτιάχνω αυτά τα υπέροχα παξιμαδάκια.!Με προμήθευσε την πρώτη φορά με προζύμι, κι έκτoτε αναπαράγω το δικό μου,κάθε φορά που τα φτιάχνω.
Είναι αφράτα και πεντανόστιμα , αν έχετε προζύμι σας συνιστώ να τα προσπαθήσετε, είμαι σίγουρη ότι θα τα ευχαριστηθείτε.. Διατηρούνται αρκετό καιρό,χωρίς να χάσουν την φρεσκάδα τους, και μπορείτε με αυτή την συνταγή να φτιάξετε Κρητικό ντάκο, αν τούς δώσετε το ανάλογο σχήμα.
Θα χρειαστούμε
9-11 κούπες αλεύρι .(αναμιγνύουμε σε ισες ποσότητες αλεύρι κριθαρένιο, σιταρένιο και λευκό)
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 και 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
3 φακελάκια ξερή μαγιά.
προζύμι

Πως τα κάνουμε
Από το προηγούμενο βράδυ , αναπιάνουμε το προζύμι
δηλ.διαλύουμε το προζύμι σε 3 κούπες χλιαρό νερό και προσθέτουμε 4 κούπες από το μείγμα αλευριών.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι το πρωί.Χρησιμοποιούμε μεγάλο μπολ ή λεκάνη διότι μέσα σε αυτό θα ζυμώσουμε..
100_2894100_2897
Την επομένη
Διαλύω την ξερή μαγιά σε 1 κούπα νερό και ανακατεύω μαζί με  μισή κούπα αλεύρι.Αφήνω για 15 λεπτά να φούσκωση.
100_2901100_2906
Μέσα στην λεκάνη που έχω το ζυμάρι,προσθέτω το αλάτι και την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και ανακατεύω.Ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
100_2907100_2908
Συνήθως, η ποσότητα του αλευριού στο ζύμωμα είναι 5-5 1/2 κούπες.
Σε αυτό το σημείο, παίρνω μια μπάλα από την ζύμη,στο μέγεθος ενός μήλου, το βάζω σε πιατάκι και το σκεπάζω με ραπ. Θα μείνει εκτός ψυγείου 3 μέρες, μετά θα το βάλω στη συντήρηση,όπου διατηρείται για 1 μήνα. Αυτό θα είναι το προζύμι μου ,την επόμενη φορά.
100_2910
Χωρίζω το ζυμάρι μου σε 8-9 μπάλες και πλάθω κορδόνια (σε μέγεθος  αγγουριού)
100_2912
Τα σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσουν για 1 ωρίτσα περίπου.
Μετά τα ψήνω στους 175- στον αέρα –για 35-40 λεπτά.
100_2918
Όταν κρυώσουν τα κόβω με μαχαίρι σε σχήμα παξιμαδιού.
100_2920
Τα ξαναβάζω στον φούρνο,  140 βαθμούς στον αέρα. Αν τα θέλουμε πιο ξεροψημένα , τα αφήνουμε περισσότερο.
100_2922
Την συνταγή αυτή την χρησιμοποιώ επίσης και για ψωμί!!
Καθ΄ολη την διάρκεια της δίαιτας μου, έτρωγα για βραδινό αυτά τα παξιμαδάκια (5 κομμάτια ) με 2 κουταλάκια λάδι, τριμμένη ντομάτα και λίγη φέτα με ρίγανη. (σε συνεννόηση με την διαιτολόγο μου)
Καλή επιτυχία, αν αποφασίσετε να τα κάνετε.!!!

18 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αγαπημένα και σε μας αυτά τα κρίθινα παξιμαδάκια (αλλά και οι κριθαροκουλούρες). Αγοραστά όμως, εγώ δεν έκανα ποτέ.
Τώρα όμως που μας χαρίζεις την συνταγή, αρχίζω να το σκέφτομαι.
Καλή σου μέρα!!!

Λίνα είπε...

Εγώ θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κάποια στιγμή, γιατί μου αρέσουν γενικώς τα παξιμάδια.
Ευχαριστώ για την συνταγή!!
Καλημέρα.

Penelope είπε...

Κάτι τέτοιες δίαιτες, με πολύ ευχαρίστηση θα τις έκαμνα Ειρήνη μου :-))

Unknown είπε...

kalimera riri!
autes tis kritikes friganies den tis vrisko edo.mas aresi poli o ntakos ton ftiaxno otan ime stin ellada.sigoura tha tis ftaxo!boro na tis psiso se fourno me antistasi?
na ise kala kai kali sou mera

ιρινι είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, Εγώ απο τότε που έμαθα να τα φτιάχνω, δεν ξαναγόρασα!!ειναι πολύ καλύτερα απο του φούρνου!!!
Καλή μέρα σου!!!

ιρινι είπε...

Λίνα, να μπορούσα να σου στείλω προζύμι Λίνα μου, να τα φτιάξης ,θα δής πόσο θα σου αρέσουν!!!

ιρινι είπε...

Penelope, νά ξερες πώς περιμένω να ερθη η ωρα του βραδυνού! Τουλάχιστον αυτό και με χορταίνει και μου αρέσει!
Καλό Σ/Β

ιρινι είπε...

Vasiliki, μπορείς Βασιλική μου να τα ψήσης σε φούρνο με αντίσταση , 180 βαθμούς , 30 λεπτά, μετά για να ξεραθούν κανονικά θέλουν αέρα, αλλά βάλε σε 100 βαθμούς αντίσταση και παρακολούθα πότε θα ξεραθούν.Φιλάκια και καλή επιτυχία οταν τα φτιάξης!!

Asteri (Maria) είπε...

Ωραιότατα!!!
Βάλε μπόλικα σε ένα σακουλάκι και στείλτα μου!!!
Φιλιάααααααααααα

mari beika είπε...

Συνταγή χρυσός είναι αυτή!! κι εμείς πρέπει να έχουμε πάντα κριθαροκούλουρα στο σπίτι, οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω.
Καλό Σ/Κ

mia maria είπε...

Φτιάχνεις και κρίθινα παξιμάδια; Μπράβο σου! Εσείς εκεί στην Κρήτη είσαστε χρυσοχέρες!
Καλό Σ/Κ!

ιρινι είπε...

Asteri, στείλε διεύθυνση ! Το εννοώ, περιμένω ..

ιρινι είπε...

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Ειναι οντως πολύ νόστιμα, συνιστώ να τα φτιάξης και θα μου πής!!

ιρινι είπε...

big mama, Οι Κρητικές ειναι αστέρια, δέν τόξερες????χα-χα-!!!
Καλό Σ/Κ

Kitchen Stories είπε...

Τα παξιμαδάκια σου Ριρή πολύ μου άρεσαν. Έτσι δε, όπως τα προτείνεις με τομάτα, φέτα, ρίγανη, τα "καλυτερότερα"!

Καλό Σ/Κ
Ζ.

ιρινι είπε...

kitchen stories, χαίρομαι που σου άρεσαν,εμείς εδώ ,είμαστε ''εθισμένοι'' στην κριθαροκολούρα!
Καλό Σ/Κ

kiki είπε...

Κι εγώ τα λατρεύω! Καλό σκ!

lourdi lourdaki είπε...

A!A! ωραια που φαινονται Ριρι μου τραγανα ειναι?ετσι μου αρεσουν!! Μπραβο σου εισαι χρυσοχερα!!!
Σε φιλω.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ