Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
TΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΡΙΘΙΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ..
Πριν αρκετά χρόνια, η θεία Νίκη μου έδειξε πώς να φτιάχνω αυτά τα υπέροχα παξιμαδάκια.!Με προμήθευσε την πρώτη φορά με προζύμι, κι έκτoτε αναπαράγω το δικό μου,κάθε φορά που τα φτιάχνω.
Είναι αφράτα και πεντανόστιμα , αν έχετε προζύμι σας συνιστώ να τα προσπαθήσετε, είμαι σίγουρη ότι θα τα ευχαριστηθείτε.. Διατηρούνται αρκετό καιρό,χωρίς να χάσουν την φρεσκάδα τους, και μπορείτε με αυτή την συνταγή να φτιάξετε Κρητικό ντάκο, αν τούς δώσετε το ανάλογο σχήμα.
Θα χρειαστούμε
9-11 κούπες αλεύρι .(αναμιγνύουμε σε ισες ποσότητες αλεύρι κριθαρένιο, σιταρένιο και λευκό)
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 και 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
3 φακελάκια ξερή μαγιά.
προζύμι
Πως τα κάνουμε
Από το προηγούμενο βράδυ , αναπιάνουμε το προζύμι
δηλ.διαλύουμε το προζύμι σε 3 κούπες χλιαρό νερό και προσθέτουμε 4 κούπες από το μείγμα αλευριών.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι το πρωί.Χρησιμοποιούμε μεγάλο μπολ ή λεκάνη διότι μέσα σε αυτό θα ζυμώσουμε..
Την επομένη
Διαλύω την ξερή μαγιά σε 1 κούπα νερό και ανακατεύω μαζί με μισή κούπα αλεύρι.Αφήνω για 15 λεπτά να φούσκωση.
Μέσα στην λεκάνη που έχω το ζυμάρι,προσθέτω το αλάτι και την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και ανακατεύω.Ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Συνήθως, η ποσότητα του αλευριού στο ζύμωμα είναι 5-5 1/2 κούπες.
Σε αυτό το σημείο, παίρνω μια μπάλα από την ζύμη,στο μέγεθος ενός μήλου, το βάζω σε πιατάκι και το σκεπάζω με ραπ. Θα μείνει εκτός ψυγείου 3 μέρες, μετά θα το βάλω στη συντήρηση,όπου διατηρείται για 1 μήνα. Αυτό θα είναι το προζύμι μου ,την επόμενη φορά.
Χωρίζω το ζυμάρι μου σε 8-9 μπάλες και πλάθω κορδόνια (σε μέγεθος αγγουριού)
Τα σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσουν για 1 ωρίτσα περίπου.
Μετά τα ψήνω στους 175- στον αέρα –για 35-40 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα κόβω με μαχαίρι σε σχήμα παξιμαδιού.
Τα ξαναβάζω στον φούρνο, 140 βαθμούς στον αέρα. Αν τα θέλουμε πιο ξεροψημένα , τα αφήνουμε περισσότερο.
Την συνταγή αυτή την χρησιμοποιώ επίσης και για ψωμί!!
Καθ΄ολη την διάρκεια της δίαιτας μου, έτρωγα για βραδινό αυτά τα παξιμαδάκια (5 κομμάτια ) με 2 κουταλάκια λάδι, τριμμένη ντομάτα και λίγη φέτα με ρίγανη. (σε συνεννόηση με την διαιτολόγο μου)
Καλή επιτυχία, αν αποφασίσετε να τα κάνετε.!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
18 σχόλια:
Αγαπημένα και σε μας αυτά τα κρίθινα παξιμαδάκια (αλλά και οι κριθαροκουλούρες). Αγοραστά όμως, εγώ δεν έκανα ποτέ.
Τώρα όμως που μας χαρίζεις την συνταγή, αρχίζω να το σκέφτομαι.
Καλή σου μέρα!!!
Εγώ θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κάποια στιγμή, γιατί μου αρέσουν γενικώς τα παξιμάδια.
Ευχαριστώ για την συνταγή!!
Καλημέρα.
Κάτι τέτοιες δίαιτες, με πολύ ευχαρίστηση θα τις έκαμνα Ειρήνη μου :-))
kalimera riri!
autes tis kritikes friganies den tis vrisko edo.mas aresi poli o ntakos ton ftiaxno otan ime stin ellada.sigoura tha tis ftaxo!boro na tis psiso se fourno me antistasi?
na ise kala kai kali sou mera
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, Εγώ απο τότε που έμαθα να τα φτιάχνω, δεν ξαναγόρασα!!ειναι πολύ καλύτερα απο του φούρνου!!!
Καλή μέρα σου!!!
Λίνα, να μπορούσα να σου στείλω προζύμι Λίνα μου, να τα φτιάξης ,θα δής πόσο θα σου αρέσουν!!!
Penelope, νά ξερες πώς περιμένω να ερθη η ωρα του βραδυνού! Τουλάχιστον αυτό και με χορταίνει και μου αρέσει!
Καλό Σ/Β
Vasiliki, μπορείς Βασιλική μου να τα ψήσης σε φούρνο με αντίσταση , 180 βαθμούς , 30 λεπτά, μετά για να ξεραθούν κανονικά θέλουν αέρα, αλλά βάλε σε 100 βαθμούς αντίσταση και παρακολούθα πότε θα ξεραθούν.Φιλάκια και καλή επιτυχία οταν τα φτιάξης!!
Ωραιότατα!!!
Βάλε μπόλικα σε ένα σακουλάκι και στείλτα μου!!!
Φιλιάααααααααααα
Συνταγή χρυσός είναι αυτή!! κι εμείς πρέπει να έχουμε πάντα κριθαροκούλουρα στο σπίτι, οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω.
Καλό Σ/Κ
Φτιάχνεις και κρίθινα παξιμάδια; Μπράβο σου! Εσείς εκεί στην Κρήτη είσαστε χρυσοχέρες!
Καλό Σ/Κ!
Asteri, στείλε διεύθυνση ! Το εννοώ, περιμένω ..
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Ειναι οντως πολύ νόστιμα, συνιστώ να τα φτιάξης και θα μου πής!!
big mama, Οι Κρητικές ειναι αστέρια, δέν τόξερες????χα-χα-!!!
Καλό Σ/Κ
Τα παξιμαδάκια σου Ριρή πολύ μου άρεσαν. Έτσι δε, όπως τα προτείνεις με τομάτα, φέτα, ρίγανη, τα "καλυτερότερα"!
Καλό Σ/Κ
Ζ.
kitchen stories, χαίρομαι που σου άρεσαν,εμείς εδώ ,είμαστε ''εθισμένοι'' στην κριθαροκολούρα!
Καλό Σ/Κ
Κι εγώ τα λατρεύω! Καλό σκ!
A!A! ωραια που φαινονται Ριρι μου τραγανα ειναι?ετσι μου αρεσουν!! Μπραβο σου εισαι χρυσοχερα!!!
Σε φιλω.
Δημοσίευση σχολίου