Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ
Πεντανόστιμη συνταγή , σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Θα χρειαστούμε
1 χταπόδι γύρω στο 1 1/2 κιλό
10 κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 ντομάτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι κρασί
1/2 φλιτζάνι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
φρεσκοτριμένο πιπέρι
Πως το κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και μαραίνουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα.Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη
Ρίχνουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί,το μπαλσάμικο,το κονιάκ, την ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά, την δάφνη το μπαχάρι και αρκετό πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα,σκεπασμένη η κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει το χταπόδι.
Μην προσθέσετε νερό, Οι αναλογίες των υγρών υλικών είναι αρκετές για να δώσουν σε 1 1/2 ώρα ψησίματος μια πολύ καλή σάλτσα, αρκεί να είναι ι χαμηλή η θερμοκρασία, σκεπασμένη η κατσαρόλα και σε μικρές μπουκιές κομμένο το χταπόδι.
Μόλις ψηθεί το χταπόδι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Με τι το σερβίρουμε.
Βασικά ,τρώγεται και χωρίς συνοδευτικά… Για να χορτάσουν όμως, φτιάχνω ένα απλό ρυζάκι, αν και η τελειότερη εκδοχή του είναι με πατάτες τηγανητές.!!
Την πραγματικά εξαιρετική αυτή συνταγή, την είχα βρει ή στο 7 Μέρες tv , ή σε κάποιο βιβλιαράκι που συνοδεύουν συνήθως το περιοδικό με συνταγές της Κας Α. Μπαρμπαρήγου, δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός ..,σας διαβεβαιώνω όμως ,ότι αξίζει να την φτιάξετε και θα ενθουσιαστείτε!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
20 σχόλια:
Υπέροχος μεζές!!
Την πρωτη και μοναδικη φορα που επιχειρησα χταποδι με μελι, δεν μου βγηκε πολύ καλο...
Θα ακολουθησει δευτερη προσπαθεια με τις δικες σου οδηγίες!
Το έχω φτιάξει παλιά και είναι πεντανόστιμο παρόλο που ακούγεται κάπως παράξενος ο συνδυασμός χταπόδι με μέλι...
Μπράβο σου!!!
Πολύ μου αρέσει τούτη η εκδοχή σου Ειρήνη. Κι' έχω αρκετά χταπόδια...
Ξανθή,Πραγματικά νόστιμος μεζές, οσο μεγάλο κι αν ειναι το χταπόδι ,τελικά δεν μας φτάνει!
Ελπινίκη, Αν το ψήσης οπως ακριβώς το γράφω, σε διαβεβαιώ δεν θα έχεις πρόβλημα.
Σήμερα ,ψήνω την ομελέτα σου!!!!!!!
Φιλάκια
ΝΑΤΑΣΑ,Χαίρομαι που το εχεις δοκιμάσει, ξέρεις απο πρώτο χέρι την νοστιμιά του!
Σε φιλώ
Penelope, μήν κάθεσαι, ξεκίνα να τα μαγειρεύης, και στην κατάψυξη μια χαρά διατηρούνται μαγειρεμένα!!!
Σε φιλώ
το εχω φτιαξει και είναι πεντανοστιμο!
Να μπορούσες να μου στείλεις ένα πιατάκι, σκετο χωρίς γαρνιτούρες!!
Νοστιμότατο φαίνεται!!
Καλό βράδυ
Cook, ειδες νοστιμιά ο μεζές????και να φανταστεις πριν μάθω για αυτή την συνταγή,δεν το πλησίαζα το χταπόδι!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, αχ βρε Μαράκι μου, μακρυά ειμαστε, κρίμα....
Και να φανταστείς πως χτες ανακάλυψα στον καταψύκτη ένα ξεχασμένο χταπόδι, κάτω κάτω κι έλεγα πως να το φτιάξω...
Μου έδωσες ιδέα!!!
Καλό Σαββατοκύριακο
Φαίνεται πεντανόστιμο,θα επιχειρήσω να τον κάνω πολύ ωραία ιδέα.Καλό σου σαββατοκύριακο
painter,θα χαρώ πολύ να μάθω οτι το έφτιαξες, ειμαι σίγουρη οτι θα σου αρέσει!!!
Καλό Σ/Κ
nadia, με την πρώτη ευκαιρία,φτιάξτο και θα με θυμηθείς!!Επιμένω οτι πρόκειται για πολύ νόστιμο φαγητό!!
Καλό Σ/Κ
Ριρή μου τι χταποδάκι μέλι,που λένε είναι αυτόοο!!!
Θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσωωω!!
Φιλάκια πολλά!
Σκέτο μέλι το χταποδάκι σου!
eva, να το δοκιμάσης Εύάκι και περιμένω εντυπώσεις!!!
φιλάκια
kiki, μελένιο σαν κι εμένα!!!((χιχι)
Δημοσίευση σχολίου