Έχω αποφασίσει, μία φορά τουλάχιστον τον μήνα , να φτιάχνω μία συνταγή από το βιβλίο της,Mastering the Art of French Cooking...και να την .. μοιράζομαι μαζί σας.
΄Ψήνεται με μπύρα και το ψήσιμο ολοκληρώνεται στο φούρνο.
Αυτά τα δυο στοιχεία ήταν αρκετά στο να με παρακινήσουν να την δοκιμάσω. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η γυναίκα αυτή είναι εκπληκτική!!!Οι συνταγές της , όλες δοσμένες με λεπτομέρεια και σαφήνεια,οδηγούν σε τέλεια γευστικά αποτελέσματα. Έχει γίνει το αγαπημένο μου βιβλίο !!!!
Υλικά
1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κρέας4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-σκόρδο 1 σκελίδα
1 κούπα ζωμός βοδινού
2-3 κούπες μπύρα
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές άσπρο ξύδι
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1 μπουκέτο μυρωδικών
Θα χρησιμοποιήσουμε σκεύος το οποίο θα μπορεί να μπη και στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165 βαθμούς.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες 10 πόντων ,και πάχους 2 πόντων.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με πετσέτα (... σε αυτό το σημείο λέει """μην παραλείψετε να στεγνώσετε το κρέας με πετσέτα, διαφορετικά δεν θα καφετίση!!""""
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και αφήνουμε σχεδόν να καπνίσει.. Σοτάρουμε το κρέας για 10 λεπτά περίπου να πάρη χρώμα απ΄ολες τις πλευρές. Το βάζουμε σε πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Ελαττώνουμε την θερμοκρασία, και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια ,και αν χρειάζεται και λίγο λάδι.Σιγοψήνομαι ανακατεύοντας -χαμηλή φωτιά. για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ,και το σκόρδο.
Σε σκεύος που μπορεί να ψήνη και στο μάτι της κουζίνας αλλά και στο φούρνο (εγώ χρησιμοποίησα γάστρα ειδική) βάζουμε μία στρώση από το κρέας και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Από πάνω σκορπίζουμε τα μισά κρεμμύδια. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
Στο τηγάνι που είχαμε ψήσει τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τον ζωμό βοδινού, ανακατεύοντας και παίρνοντας τα τυχόν υπολείμματα των κρεμμυδιών και του κρέατος μέχρι να πυκνώσει αρκετά.
Τον ρίχνουμε πάνω στο κρέας.Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κούπες μπύρα ή όσο χρειαστεί για να καλυφτεί το κρέας. (όχι παραπάνω).Σκορπίζουμε από πάνω την μαύρη ζάχαρη.
Φτιάχνουμε το μπουκέτο μυρωδικών (6 κλωναράκια μαϊντανός,1 φύλλο δάφνης, 1/2 κουταλάκι θυμάρι) και το βάζουμε ανάμεσα στο κρέας.
Βάζουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας μέχρι να ερθη σε βρασμό. Αμέσως μετά, το σκεπάζουμε , και το βάζουμε στο φούρνο ,στην τελευταία θέση κάτω. Ψήνουμε 2-21/2 ώρες (Το δικό μου, σε 2 ώρες ήταν λουκούμι, και δέν χρειάστηκε να γίνη καμία προσθήκη υγρού κατά την διάρκεια του ψησίματος) .Φροντίζουμε να το κρατάμε σε σιγανό βρασμό(165 θερμ.) και αν χρειαστεί, θα προσθέσετε λίγο από τον ζωμό του βοδινού-αλλά δεν νομίζω να χρειαστεί.
Όταν ψηθή, αφαιρούμε το μπουκέτο.
Δέσιμο Σάλτσας
Σουρώνουμε τα υγρά από το σκεύος. Πρέπει να είναι 2 κούπες. . Αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε με ζωμό, ώστε να έχετε 2 κούπες.Ρίχνουμε τον ζωμό σε ένα τηγάνι βαθύ, , ανακατεύουμε το ξύδι με το αλεύρι, και το ρίχνουμε στον ζωμό . Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς , μέχρι να πυκνώσει.
Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω στο κρέας.
Σερβίρουμε με noodles , πατάτα τηγανητή, η πουρέ.
Να πω ότι εγώ δεν έβαλα 6 κούπες κρεμμύδι, έβαλα μόνο 3 , αλλά το μετάνιωσα διότι τα κρεμμύδια μέλωσαν , και ήταν εκπληκτικά!!!
Η κουζίνα της julia Child , χαρακτηριστικό σημείο, ο τοίχος με τις κρεμασμένες κατσαρόλες!!!
Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω στο κρέας.
Σερβίρουμε με noodles , πατάτα τηγανητή, η πουρέ.
Να πω ότι εγώ δεν έβαλα 6 κούπες κρεμμύδι, έβαλα μόνο 3 , αλλά το μετάνιωσα διότι τα κρεμμύδια μέλωσαν , και ήταν εκπληκτικά!!!
Η κουζίνα της julia Child , χαρακτηριστικό σημείο, ο τοίχος με τις κρεμασμένες κατσαρόλες!!!
11 σχόλια:
Λίγο μπλεγμένο στιφάδο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσω.
Μόνο που θα χρησιμοποιήσω κοκκάρι και κιλότο, που συμπτωματικά είναι διαθέσιμα!
Καλό βράδυ
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, Η λέξη carbonnades σημαίνει ''στιφάδο¨" , αλλά προσωπικά πιστεύω οτι το μόνο κοινό σημείο που εχει μέ το δικό μας γνωστό στιφάδο, ειναι τα κρεμμύδια.Κατα τ΄αλλα ειναι μία υπέροχη συνταγή, κι ας την ονομάζουν οι Φλαμανδοί στιφάδο..Αξίζει να την δοκιμάσης.
Καλό Βράδυ
Όντως φαίνεται πολύ δελαστική πρόταση. Κι' εγώ στα κλασσικό στιφάδο (αν κι' έχω καιρό να κάνω) βάζω πάντα μέσα μια κουταλιά μαύρη ζάχαρη κατά την διαδικασία.
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή! Μου αρέσει η ιδέα της μπύρας και της ζάχαρης, θα πρέπει να είναι πολύ μελωμένο το φαγητό!
Δείχνει καταπληκτικό Ριρή.Σίγουρα θα το δοκιμάσουμε κάποια από τις προσεχείς Κυριακές.
Penelope, Εγώ δεν ψήνω συχνά στιφάδο, γενικώς το θεωρώ βαρύ φαγητό, αλλα αυτό εδω σε διαβεβαιώ ειναι το κάτι άλλο!!!!!
big mama, και μελωμένο και νόστιμο. Ξεχωριστη γεύση . ...Φιλάκια
Vita, Καθόλου βαρύ , και ιδιαίτερο!!Εμείς ενθουσιαστήκαμε!φιλιά
Με πατατούλες τηγανιτές για μένα Ριρή! Μοσχομυριστό!
Καλό απόγευμα
Ζ.
KitchenStories, οκ, την επόμενη φορά θα σου κρατήσω!!!
Φιλιά
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!!!
Καλημερούδια
Δημοσίευση σχολίου