Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Εξαιρετική φινετσάτη γεύση , που κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην προσθήκη μυρωδικών και μπαχαρικών , με κορυφαία την κανέλα , τον κόλιανδρο και την πάπρικα.

Πρέπει να το μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ, αλλά κάποιες φορές που βιαζόμουν, το μαρινάρα  και για 3 ώρες.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
 Για την μαρινάτα
125 γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά λεμόνι
1/2 κουταλάκι σκόνη chilli  (προαιρετικά-αν πρόκειται να φάνε και παιδιά, μη το βάλετε)
1 κουταλάκι τζίνζερ ξυσμένο
μισή σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
1 κιλό στηθος κοτόπουλου -τεμαχισμένο
60 γρ, βούτυρο ανάλατο(  becel light- χρησιμοποιώ)
1 κουταλιά λάδι ελαφρύ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κάρδαμο  κοπανισμένο στο γουδί
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλάκια ΄γλυκειά πάπρικα
425 γρ χυμό τομάτας (pumaro στην χάρτινη συσκευασία)
1 φλυτζάνα ζωμό κότας
1 φλυτζάνα κρέμα γάλακτος  πλήρης

Από το προηγούμενο : βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας  σε βαθύ μπολ, και ρίχνουμε το τεμαχισμένο κοτόπουλο, φροντίζοντας να καλυφτεί όλο. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.

 Την επόμενη μέρα:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι να ζεσταθεί .,σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε  το
κρεμμύδι , κάρδαμο, κανέλα ,δάφνη και ,μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, και προσθέτουμε το κοτόπουλο, την μαρινάτα, την πάπρικα,τον χυμό ντομάτας και τον ζωμό

.  Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 -20 λεπτά, να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε την κρέμα, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αν η σάλτσα μας ,δέν είναι όσο παχύρρευστη την θέλουμε, δυναμώνουμε την φωτιά στο φουλ, να κοχλάσει και να πήξη, για 3-4 λεπτά.  ή  διαλύουμε σε 4-5 κουταλιές  από την σάλτσα, 1 κουταλάκι κορν φλάουρ, αναμιγνύουμε καλά, και το προσθέτομαι στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε με ρύζι, η ότι άλλο προτιμάμε.

Πρόκειται για εξαιρετικό φαγητό, λίγο επιβεβαρυμένο λόγω βουτύρου, (γι αυτό χρησιμοποιώ ελαφρύ)  αλλά αξίζει τον κόπο  , να το δοκιμάσετε!!!

Ο συνδυασμός όλων αυτών των μυρωδικών, είναι εξισορροπημένος,  με λίγο εντονότερη την γεύση του κόλιανδρου(εκπληκτική αίσθηση)  και της κανέλας .
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!

============================================================

6 σχόλια:

Ελπινίκη είπε...

Για αυριο έχω βγαλει κοτοπουλακι και λεω να κανω στιφαδο, αλλα με αυτο που βλεπω, το ξανασκεφτομαι...
Φιλια

Emmanouela είπε...

Πολύ πρωτότυπη εκδοχή και το κοτόπουλο είναι από τα αγαπημένα μου! Οπότε, μπαίνει στο πρόγραμμα!!!
Καλημέρα!

RIRI είπε...

Eλπινίκη, αν κάνης κοτόπουλο στιφάδο τελικά, κάντο post , θέλω να δω πως γίνεται. Το κοτόπουλο ειναι απο τα αγαπημένα μου φαγητα,.Φιλάκια

RIRI είπε...

Εmmanouela, Καλώς όρισες! θα χαρω να μάθω οτι το εφτιαξες!! Καλή σου μέρα!!!

Penelope είπε...

Εμένα με ενθουσίαασε ο συνδυασμός των μπαχαρικών σου Ειρήνη. Με το βούτυρο δεν έχω θέμα, απλά το αποφεύγω στην μαγειρική. Ίσως να κάνω μια μικρή εξαίρεση με μικρότερη ποσότητα, για το αποτέλεσμα στην γεύση.

RIRI είπε...

Penelope, αποφεύγω και εγώ το βούτυρο, αλλα οταν κάποτε το εφτιαξα με ελαιόλαδο ,δεν ειχε την ιδια γεύση, και λέω μιά στις τόσες...δεν χάθηκε ο κόσμος.Ομως η ουσία σε αυτη την συνταγή ειναι τα μπαχαρικά!!!Καλή σου μέρα

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ