Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PORCINI

Όλη η νοστιμιά σε αυτό το πιάτο προέρχεται από το αποξηραμένο porcini. Έφτιαξα σήμερα το ριζότο για να συνοδεύσω τα μπιφτέκια μου, αλλά τα μπιφτέκια έμειναν  γιατί  όλοι τίμησαν το ριζότο. Έφυγε όλο!!
Τί χρειαζόμαστε
4 κούπες ζωμό κοτόπουλου(αν δεν έχουμε φρέσκο, θα φτιάξουμε με κύβο)
10 γρ αποξηραμένα μανιτάρια
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 σκελίδα σκόρδο -λιωμένο
1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο (arborio)
1/2 κούπα λευκό κρασί
Στο τελείωμα
1 κουταλάκι βούτυρο
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
ξύσμα 1 λεμονιού
αλάτι-πιπέρι
1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ, και τα καλύπτουμε με μια κούπα βραστό νερό. Τ΄αφήνουμε για 10 λεπτά. Με ένα λεπτό σουρωτήρι τα σουρώνουμε, παίρνουμε το υγρό και το προσθέτουμε στο ζωμό μας. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
Λιώνουμε στην κατσαρόλα μας , σε μέτρια φωτιά, το λάδι και το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο  μαζί με μία πρέζα αλάτι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, χωρίς να πάρη χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε καλά να  καλυφθούν όλοι οι κόκκοι με λάδι. Το αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας πάντα.
Προσθέτουμε το κρασί και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι  να εξατμιστεί το κρασί.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία (ίσα-ίσα να βλέπουμε το ρύζι να κοχλάζει απαλά) και αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό, λίγο λίγο, ανακατεύοντας πάντα και προσέχοντας μόλις απορροφηθεί ο ζωμός να ρίχνουμε την επόμενη δόση.
Όταν ψήνουμε ριζότο, δέν αφήνουμε καθόλου την κατσαρόλα, Πρέπει να είμαστε πάνω από το φαγητό , διότι απορροφάται γρήγορα ο ζωμός και μπορεί να μας κολλήσει.
Το ριζότο είναι έτοιμο σε 18 λεπτά.Θα δούμε ότι είναι κρεμώδες,


Θα προσθέσουμε το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και θα ανακατέψουμε καλά. Δοκιμάστε την γεύση και προσθέστε αλάτι όσο χρειάζεται ,επειδή έχει μπη η παρμεζάνα και χρειάζεται προσοχή  μην το κάνουμε αλμυρό.
Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε  αμέσως. Είναι φαγητό που πρέπει να έχουν καθίσει ήδη στο τραπέζι και να τους σερβίρετε. Αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.!

2 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Καταπληκτικό το ριζότο σου! Μέχρι εδώ μύρισαν τα porcini!!!
Έχω μερικά στην κατάψυξη και σκέφτομαι να τα κάνω κατ΄αυτό τον τρόπο.
Συγχαρητήρια. Εξαιρετικό πιάτο!

ιρινι είπε...

Φτιάξτο και πές μου αυριο, αλλά ειμαι σίγουρη οτι θα σε ικανοποιήση απόλυτα. Χαιρετισμούς και καλό μαγείρεμα

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ