Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Υποσχέθηκα να σας μεταφέρω μερικές συνταγές απ΄ αυτό το βιβλιαράκι που είχε η μανούλα μου,και θα αρχίσω με την σταφιδόπιτα, γιατί έχω ακόμα στο στόμα την γεύση της σταφίδας και του γλυκού πορτοκάλι  που έβαζε μέσα. Ξέρετε, μεγαλώνοντας και κάνοντας την δική μου οικογένεια, σνομπάριζα όλες αυτές τις συνταγές , τις θεωρούσα παλιομοδίτικες και προσπαθούσα να μυηθώ στην πολλή  gourmet  κουζίνα, εντιπωσιάζοντας  τους φίλους και τους συγγενείς  με τις δημιουργίες μου.

Πέρασε καιρός να καταλάβω  πως η πραγματική γεύση κρύβεται στο κοκκινιστό μοσχαράκι με την  παχύρρευστη κόκκινη σάλτσα του, στο φρικασέ με το δεμένο αβγολέμονο,στο ξεροψημένο με πατατούλες αρνάκι φούρνου  ... στην σταφιδόπιτα, τα κουλουράκια λαδιού κτλ.   απλά πράγματα δηλαδή πού  κρύβουν την μαγεία της τέχνης των παλιών νοικοκυράδων , που πραγματικά μεγαλουργούσαν , με απλά υλικά, φτιάχνοντας πολλές φορές  συνταγές από το.. τίποτα. Σκεφτείτε την αλευρόπιτα πχ. τους ντοματοκεφτέδες κτλ. λ... Ευτυχώς , λίγα χρόνια πριν " φύγη "  η μητέρα μου απεφάσισα να δω  και την "ταπεινή" κατά την γνώμη μου τότε, ελληνική κουζίνα. ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ , να πειραματίζομαι  ,και αγάπησα ότι μέχρι τότε απαξιουσα. Της χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπομονή της, και θέλω να πω  ότι όσες σταφιδόπιτες και αν δοκιμάσω, εγώ πάντα της ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ  θα θεωρώ ότι είναι η καλύτερη!!!!!

ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ κΓΕΩΡΓΙΑΣ

1 ποτήρι του νερού, ζάχαρη
1  ποτήρι του νερού, νερό
1 ποτήρι του νερού, λάδι
2 πορτοκάλια (χυμό από τα δύο , και ξύσμα από το ένα πορτοκάλι)
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας σόδα( 1 δράμι)
κανέλα και γαρύφαλλα
1 πιάτο γλυκού σταφίδες
και όσο  αλεύρι σηκώσει....

αυτό το τελευταίο με το ...όσο αλεύρι σηκώσει...  με έκανε ανασφαλή πάντα,για το αποτέλεσμα.

Σημειώνω ότι στην μισή δόση που έφτιαξα σήμερα, έβαλα 3 φλυτζάνες αλεύρι, για να έχετε μια ιδέα.

Κάτι που δέν γράφει η συνταγή , αλλά θυμάμαι ότι το έβαζε...
ψιλόκοβε 1-2 φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, ή κυδώνι  και το έριχνε στην πίτα

Η  παρασκευή απλή, όλα τα υλικά (εκτός αλευριού, σταφίδας και γλυκού) σε μια λεκάνη να ανακατευτούν καλά να λυώση η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το γλυκό και σιγά-σιγά το αλεύρι(όσο σηκώση)
Σε λαδωμένο-αλευρωμένο ταψί , 180 βαθμοί για 50-60 λεπτά




2 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αυτές τις κατασκευές και η δική μου μητέρα τις έλεγε ---πιτα. Εγώ θα την έλεγα κέϊκ.
Πίτα εγώ εννοώ κάτι με φύλλο.
Το ίδιο έχω και εγώ και ψάχνω μια πιο ρεαλιστική ονομασία ΕΔΩ.
Καλή Εβδομάδα!

RIRI είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΕ,
Εχεις δίκιο , ολα αυτά κείκ ειναι , καρυδόπιτα,σταφιδόπιτα, πορτοκαλόπιτα κτλ... Τώρα γιατί -πιτες- , δεν ξέρω. Ετσι τα μάθαμε , ετσι τα συνεχίζουμε.. Καλό βράδυ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ