Αγαπημένο γλυκό ο χαλβάς ,ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας!!
Όσοι νηστεύουν..αφαιρούν το παγωτό
…
Η πρόταση μου λοιπόν για χαλβά ,αφράτο ,σπυρωτό κι νόστιμο, είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ( ψιλό σιμιγδάλι)
1 φλυτζάνα λάδι ( για πιο ελαφριά γεύση χρησιμοποιήστε αραβοσιτέλαιο)
1/4 φλυτζάνας καρύδια χοντροκομμένα
1/4 φλυτζάνας κουκουνάρι
1/4 φλυτζάνας φιλέ αμυγδάλου
1 κουταλιά κανέλα σκόνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
5 φλυτζάνες νερό
2 1/2 φλυτζάνες ζάχαρη
1/2 φλυτζάνα μέλι
1 φλούδα λεμονιού
2 τεμάχια κανέλα, 3 τεμ .γαρίφαλο.--1 λεμονόκουπα
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι ,και βράζουμε για 10 λεπτά , από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αφαιρούμε τα μυρωδικά., κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.
Σε μια βαθειά αντικολητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Με ξύλινο κουτάλι ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ το σιμιγδάλι ,μέχρι να καβουρντιστεί, να πάρει καφέ χρώμα..να μυρίσει (περίπου 8-9 λεπτά)
σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τα καρύδια, το κουκουνάρι ,το φιλέ αμυγδάλου,και την κανέλα, ανακατεύουμε ένα δυο φορές να καβουρντιστούν ελαφρά, και ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ , ρίχνουμε το σιρόπι , χρησιμοποιώντας την κουτάλα για σούπα, ώστε να μην πέσει απότομα και..μας κάψει!!
Ανακατεύοντας ,πάντα με προσοχή (προτείνω να φοράτε το γάντι της κουζίνας, για να προφυλάξετε το χέρι σας),περιμένουμε να απορροφηθεί το σιρόπι!!
μεταφέρουμε το χαλβά σε μια φόρμα (σιλικόνης για να ξεφορμαριστεί εύκολα) , η σε μικρά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει!
Όταν κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Δοκιμάστε αυτόν τον χαλβά (Όταν δεν νηστεύετε) με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο!!!Θα με θυμηθείτε!!!!!!!
20 σχόλια:
Πωωωωωωω! Θεϊκόοοοοο! Καλή Καθαρή Δευτέρα!
kiki,
Καλησπέρα !!!!!Εχω φάει 2 μερίδες εως τώρα!!!Κρίμα την δίαιτα που εκανα τόσο καιρό!!!, αλλα χαλάλι, αξιζε τον κόπο!!!
Καλή Σαρακοστή!!!
kalimera riri!!
kai file amygdalo!!po po!bravo!!kali sarakosti fili mou sou euxome me ygia !!tin agapi mou stelno!!!
Ο χαλβάς των γενεθλίων μου!
Πρώτο πράμα, αλλά γιατί μόνο για την νηστεία;
Όλο το χρόνο, αγαπημένος
Καλή Σαρακοστή!!!
Αχ να είχα τώρα λιγουλάκι, αλλά με απ΄όλα. Βέβαια δεν κάνει αφού πήρα την απόφαση να νηστέψω. Αλλά είναι υπέροχος ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων.Καλή Σαρακοστή
Πεντανόστιμος ο χαλβάς!! εγώ πρώτη φορά φτιάχνω η ακαμάτρα.
Καλή σαρακοστή
Φιλιά πολλά
Vasiliki,
Καλημέρα Βασιλική μου!!!!Φτιάχνεις και εσύ χαλβά??Αν ναί, βάλε και το φιλέ αμυγδάλου ,πραγματικά νόστιμος!!!
Καλή Σαρακοστή, και πολλά φιλιά!!!
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Γενέθλια, ειχες γενέθλια????ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και σου στέλνω πακέτο ενα χαλβαδάκι!!!!
Καλή σαρακοστή!!
manousina,
Σου στέλνω ενα κομάτι σκέτο, και οταν τελειώση η νηστεία θα τον φτιάξης με τα ολα του να τον απολαύσης!!!
Καλή Σαρακοστη manousina μου!!!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ,
Νόστιμο γλυκάκι ο χαλβάς Μαρία μου, και για ολο τον χρόνο-οχι μόνο την Σαρακοστή!!
Φιλάκια απο το παγωμένο Ηράκλειο!!!!
Πωπωωωωωωωωωωωωω μου τρέχουν τα σάλια!
Συνδυασμός που ...κολάζει Ριρή! Καλή σαρακοστή!
Αβυσσαλέος ο χαλβάς!!!
Πέρνα από τα Λιλά να μας πεις τα μυστικά σου!!!
Σε περιμένω!!
Mmmm...!!!
ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ...!!!
ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΧΑΛΒΑΣ...ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Asteri,
Σου εχω κρατήσει μια μεριδούλα!!!
Φιλάκια!!!
georgiaxara,
Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!
Κόπιασε να σε κεράσω!!!
Vita,
το ξέρω οτι κολάζει..αλλα δεν μπορώ πια να κάνω δίαιτα, βαρέθηκα!!!
Τού δωσα και κατάλαβε!!!!
Φιλάκια!!
Λίλα,
εντάξει Λιλάκι...θα τα αποκαλύψω ολα!!!
Φιλάκια!!
Θέλω τώρααα χαλβά, τουλάχιστον παγωτό μετά την νηστεία!!
Φιλάκια Ριρή μου!!
Έχω χαθεί το ξέρω ..αλλά κάτι ετοιμάζω και τρέχω!
Εύχομαι να σαι πάντα καλα! ♥
Εξαιρετικό γλύκισμα! Μαζί με παγωτό απίθανο!=)
Δημοσίευση σχολίου