Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ

101_0105
Δεν έχει περίπλοκες σάλτσες αυτό το πιάτο! Ταλιατέλλες και Κρητικό ανθότυρο είναι τα συστατικά του!!Αλλά η νοστιμιά του είναι μεγάλη!και οφείλετε στο γεγονός ότι το ζυμαρικό το φτιάχνουμε με τα χεράκια μας!!! και βέβαια στο τυρί!
Μια φορά το μήνα θα φτιάξω οπωσδήποτε μια ποσότητα ,την οποία αποθηκεύω και καταναλώνω μέχρι την επόμενη φορά!
Πως τα φτιάχνω

Χρησιμοποιώ 2 συνταγές για το ζυμάρι;
α΄.-τρόπος =  2 ποτήρια αλεύρι ,λίγο αλάτι, τα ανακατεύω, κάνω μια λακουβίτσα με το αλεύρι και ρίχνω  μισό ποτήρι περίπου χλιαρό νερό. Ζυμώνω καλά,να γίνη ενα μαλακό ζυμάρι, το σκεπάζω  ,το αφήνω 1 ώρα να ξεκουραστεί, και φτιάχνω ταλιατέλες ( θα εξηγήσω παρακάτω.
Β’ -τρόπος= ( αυτό που έφτιαξα σήμερα και θα σας δείξω πιο αναλυτικά)
Υλικά
600 γρ, σκληρό αλεύρι κοσκινισμένο
6 αυγά
μισό κουταλάκι αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου.
Βασική αρχή είναι ότι για κάθε 100 γρ αλεύρι ,χρειάζεται ένα αυγό. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε όση ποσότητα θέλουμε ,προσαρμόζοντας τα υλικά μας.Η δόση αυτή είναι περίπου για 6 άτομα.
Μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη,  σχηματίζω με το αλεύρι ένα βουναλάκι και ρίχνω μέσα το αλάτι και ένα-ένα τα αυγά.
101_0081
Χτυπάω τα αυγά με ένα πιρούνι, και σπρώχνω λίγο-λίγο το αλεύρι προς το κέντρο μέχρι να ενσωματωθούν αυγά και αλεύρι. Αρχίζω να ζυμώνω  για περίπου 10 λεπτά,  και σχηματίζω μία μπάλα.Αλευρώνω μια πετσέτα, τυλίγω την ζύμη και την αφήνω για μισή ώρα.
101_0082101_0083
Κόβω την ζύμη σε κομμάτια.
Αλευρώνω την επιφάνεια του πάγκου μου, παίρνω την πρώτη μπαλίτσα ζύμης , την απλώνω πιέζοντας ,  σε στρογγυλό σχήμα, και αρχίζω να ανοίγω το φύλλο,πασπαλίζοντας με αλεύρι,και γυρίζοντας συχνά το φύλλο μέχρι να γίνη λεπτό.
101_0084101_0085101_0086
Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα,τα οποία απλώνω σε αλευρωμένο τραπεζομάντηλο σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Κόψιμο
Διπλώνω το φύλλο  μαλακά, χωρίς να το σφίγγω, σχηματίζοντας ένα ρολό φάρδους 2-3 δακτύλων. Με κοφτερό μαχαίρι κόβω το ρολό σε ταλιατέλες.
101_0087101_0088
Ξετυλίγω τις ταλιατέλες απαλά και τις κρεμάω σε αυτό το χρήσιμο εργαλείο.
101_0090101_0092

Αφήνω να στεγνώσουν για 1 ώρα , και είναι έτοιμες να καταναλωθούν άμεσα.
Για να τις διατηρήσω περισσότερο χρόνο και να τις αποθηκεύσω, πρέπει να τις αφήσω να στεγνώσουν καλά, να  ξεραθούν
Γι αυτό , σκεπάζω με ένα τούλι  την κρεμάστρα (αυτό από τις ανθοδέσμες των ανθοπωλείων—τίποτα δεν πετάω  είπαμε)  την βγάζω έξω στο μπαλκόνι μου, ψάχνω να βρω ήλιο και τις αφήνω.
101_0093
Αν πρόκειται να τις φυλάξουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία, διαφορετικά θα χαλάσουν. Αφήνουμε λοιπόν έξω ,μέχρι να ξεραθούν εντελώς.
Τις φυλάζω  μέσα σε μια μαξιλαροθήκη την οποία δένω με κορδελάκι, η αν έχω από τον φούρνο την σακουλίτσα του ψωμιού, τις βάζω εκεί .
101_0147
Ψήσιμο
Τα σπιτικά μακαρόνια βράζουν περίπου 5 λεπτά,σε άφθονο αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Βέβαια αν έχουμε ζωμό από κοτόπουλο ή κρέας ,θα τα βράσουμε σε ζωμό.
Σερβίρισμα
Βάζω άφθονο τριμμένο ανθότυρο στην βάση του πιάτου  ή της πιατέλας. Ρίχνω από πάνω τις ταλιατέλες και από πάνω πάλι ανθότυρο!
101_0102101_0108
Υπάρχει καλύτερο????

38 σχόλια:

Ελπινίκη είπε...

Πρεπει να ναι πεντανοστημο...αλλα και πολυ μπελαλιδικο..

Ξανθή είπε...

Σούπερ!!έχω φτιάξει εμπλουτισμένες με σπανάκι, παντζάρι, ντομάτα.
Μια φίλη κάνει με το μελάνι της σουπιάς.Άλλη γεύση.
Καλό βράδυ.

RIRI είπε...

Ελπινίκη μου, μη το φοβηθής, φαίνεται μπελαλίδικο επειδή το εγραψα πολύ αναλυτικά και ειναι μακροσκελές...Μια φορά ,οταν φτιάξης ,θα δής, πόσο ευκολο ειναι!!
Καλό βράδυ!

Vita είπε...

Ριρή συγχαρητήρια.Υπέροχη ανάρτηση!

RIRI είπε...

Ξανθή, Ενοείται οτι εχω πειραματιστεί με ολα τα υλικά που ανέφερες Ξανθή μου, ΟΜΩΣ , με ανθότυρο νομίζω οτι ταιριάζουν περισσότερο οι απλές ταλιατέλες!!!
Φιλάκια

RIRI είπε...

Vita, σε ευχαριστώ καλή μου Vita, και ειμαι σίγουρη οτι κι εσύ φτιάχνεις τα ζυμαρικά σου!

"ζαχαρούλα.." είπε...

λαχταριστές από την φωτό.. φαντάσου να είναι το πιάτο μπροστά σου!!! μιαμ μιαμ....

RIRI είπε...

χαίρομαι που τις βρίσκης λαχταριστές Ζαχαρούλα, ειναι πραγματικά νόστιμες!

Μarion, είπε...

Ριρή μου ανάμεσα στα διαλείματα απο τα τσαντάκια, κάνεις ταλιατέλες ?

Γεια στα χέρια σου. Το ότι είναι χειροποίητες τις κάνει ακόμα πιο νόστιμες.

Καλό βράδυ

RIRI είπε...

Μαrion, οι τσάντες και η ραπτική γίνονται πάντα σχεδόν βράδυ, και μπορεί να πάει ξεμέρωμα!!ειναι η ωραιότερη ωρα για δημιουργία, γιατί κανείς δεν με ενοχλεί!
Τό πρωί ,επιστρέφω στα ...οικογενειακά καθήκοντα!
Φιλάκια

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Ριρή σκεφτόμουν κι εγώ να φτιάξω αυτές τις μέρες, αλλά δεν ξέρω αν θα βρω χρόνο, βλέπεις στη δουλειά γίνεται χαμός.
Όταν φτιάξω θα το δεις.
Πάντως οι ταλιατέλες σου είναι το κάτι άλλο, σε συγχαίρω.
Καλό σου βράδυ.

Pansofix είπε...

καλησπερα κ καλως σε βρισκω...οι σπιτικες ταλιατελες ομολογουμενως μοναδικες!!!

RIRI είπε...

Pansofix, καλώς ηρθες στην παρέα μας!ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Φτιάχνω κι εγώ χειροποίητα ζυμαρικά αλλά εδώ με εξέπληξε ο τρόπος που τις στεγνώνεις. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το εργαλείο. Η συνταγή φαίνεται μούρλια. Μπράβο!

Λίνα είπε...

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό.
Απλό και πεντανόστιμο.
Καλημέρα.

Λίλα είπε...

Tη ζήλεψα σήμερα την συνταγούλα μιλάμε!! Θα με βάλεις να ζυμώνω!!

RIRI είπε...

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Να φτιάξης Μαρία μου μεγάλη ποσότητα , να αποθηκεύσης.Ξέρω ,οταν δουλεύει κανείς ,ο χρόνος ειναι περιορισμένος, αλλα αξίζει τον κόπο, πίστεψε με!!
Φιλιά

RIRI είπε...

Ευγενία, καλώς ηρθες Ευγενία!!!
Το εργαλείο αυτο ,ειναι χρήσιμο πολύ, το ειχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια απο vefas house.Αν δεν εχεις, χρησιμοποιήσε ενα πλάστη, και στερέωσε τον κάπου, η απλά απλωσε τις ταλιατέλες σε ενα μεγάλο αλευρωμένο ταψί!
Καλή σου μέρα!

RIRI είπε...

Λίνα, εχεις δίκηο, υγιεινό και νόστιμο! Καλή σου μέρα!!!

RIRI είπε...

Λίλα, να ζυμώσης Λιλάκι, τόσα ωραία φτιάχνεις, κάνε και τα μακαρονάκια σου και κάνε και μιά πρόταση εναλλακτική μαγειρέματος!!!! κάτι θα σκεφτής εσύ!!!
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εφτιαξες σπιτικές ταλιατέλες βρε θηρίο??
Μπράβο σου, σίγουρα ο μπελάς αξίζει τον κόπο!!

Asteri είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και πάλι μπράβο σου!!!!!!!!!!!!
Και βέβαια πάντα το χειροποίητο είναι το καλύτερο
Πολλά φιλιά

big mama είπε...

Το καλύτερο μου! Φρέσκα ζυμαρικά με τυρί, δε θέλω τίποτα άλλο! Μπράβο σου!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Είναι μπελαλίδικη η διαδικασία αλλά σίγουρα αξίζει!!!
Πόσο τα ζήλεψα....να είχα ένα πιατάκι τώρα με μπόλικο τριμμένο τυράκι!!!

RIRI είπε...

ΕΛΕΝΑ, πράγματι αξίζει τον κόπο!Εμείς τρώμε και πολύ ζυμαρικο!!!και καταλαβαίνεις ..το εκτιμούν στην οικογένεια..!

RIRI είπε...

Asteri, ευχαριστώ Αστεράκι!!!!

RIRI είπε...

big mama, χαίρομαι που αρέσουν και σε σένα big mama, πιστεύω θα φτιάχνης και εσύ σπιτικά μακαρόνια.!

RIRI είπε...

ΝΑΤΑΣΑ, δεν ειναι τόσο μπελαλίδικη οσο φαίνετε, σε διαβεβαιώ. Οταν τα ξεκινήσης, ουτε που θα το καταλάβης, γιατί ειναι και διασκεδαστική η διαδικασία!!!
Φιλιά

kitchenStories είπε...

Ριρή, τα χειροποίητα ζυμαρικά σου άπαιχτα, λέμε...
Να ρωτήσω, γίνονται και σε μηχανή που ανοίγεις φύλλο ή μόνο με τα χέρια?

eva είπε...

Μπράβο Ριρή μου!!!
Μαστόρισσα των ζυμαρικών!
Εμένα στα φρέσκα ζυμαρικά μου αρέσουν να καίω βουτυράκι με πιπεράκι και μιζύθρα και τα περιχύνω!
Φιλάκια

RIRI είπε...

Kitchen stories, βεβαίως γίνονται και στην μηχανή!Οταν πρωτοάρχισα να φτιάχνω ,ειχα αγοράσει και εγώ την μηχανή και το εκανα ως εξής
εκοβα λωρίδες φαρδιές το φύλλο. Κάθε φύλλο το περνούσα απο την διαβαθμιση ενα, μετα ξανα στην 2 ,μετα στην τρία μέχρι να γίνη το φύλλο λεπτό.Τώρα πιά, τα τυλίγω και τα κόβω διότι τελειώνω πιο γρήγορα,και βαριέμαι να καθαρίζω και την μηχανή.....Σε ευχαριστώ που ρώτησες, επρεπε να το ειχα αναφέρει οτι γίνονται και στην μηχανή..Ευχαριστώ και καλό βράδυ!

RIRI είπε...

Eva, Καταπληκτικό Ευάκι, θα το δοκιμάσω αυριο, που θα φάνε οι υπόλοιποι φασολάκια και εμένα με πειράζουν..θα στά βγάλω και φωτογραφία να μου πης αν τα εφτιαξα οπως λές.Φιλιά

irini είπε...

Τέλεια η συνταγή σου και καλά εκτελεσμένη!!!! Την σημειώνω και τρέχω να αγοράσω τα υλικά!
Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!

Penelope είπε...

Ειρήνη μου, αυτό είναι που λένε "απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση"!
Το τέλειο πιάτο, για απόλαυση σπιτικών ζυμαρικών

kiki είπε...

Τώρα αν σου πω ότι πιο πολύ ζήλεψα το γκάτζετ για το στέγνωμα των ζυμαρικών τι θα πεις;;; Πωωωω!

RIRI είπε...

Ιrini, ; αντε Ειρήνη μου να τα φτιάξης...και περιμένω εντυπώσεις!
Καλό ΣαβατοΚύριακο!!!

RIRI είπε...

penelope, οπως το λές Πηνελόπη, τώρα ετοιμάζομαι και για τυρι(τυροζούλι)!!!!
Καλό Σ/Κ

RIRI είπε...

Κiki, ζηλιαρούλα μου εσύ... Eίμαι σίγουρη οτι πολύ σύντομα θα το αποκτήσης!!!!Φιλιά και καλό Σ/Κ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ