Δεν έχει περίπλοκες σάλτσες αυτό το πιάτο! Ταλιατέλλες και Κρητικό ανθότυρο είναι τα συστατικά του!!Αλλά η νοστιμιά του είναι μεγάλη!και οφείλετε στο γεγονός ότι το ζυμαρικό το φτιάχνουμε με τα χεράκια μας!!! και βέβαια στο τυρί!
Μια φορά το μήνα θα φτιάξω οπωσδήποτε μια ποσότητα ,την οποία αποθηκεύω και καταναλώνω μέχρι την επόμενη φορά!
Πως τα φτιάχνω
Χρησιμοποιώ 2 συνταγές για το ζυμάρι;
α΄.-τρόπος = 2 ποτήρια αλεύρι ,λίγο αλάτι, τα ανακατεύω, κάνω μια λακουβίτσα με το αλεύρι και ρίχνω μισό ποτήρι περίπου χλιαρό νερό. Ζυμώνω καλά,να γίνη ενα μαλακό ζυμάρι, το σκεπάζω ,το αφήνω 1 ώρα να ξεκουραστεί, και φτιάχνω ταλιατέλες ( θα εξηγήσω παρακάτω.
Β’ -τρόπος= ( αυτό που έφτιαξα σήμερα και θα σας δείξω πιο αναλυτικά)
Υλικά
600 γρ, σκληρό αλεύρι
κοσκινισμένο
6 αυγά
μισό κουταλάκι αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου.
Βασική αρχή είναι ότι για κάθε 100 γρ αλεύρι ,χρειάζεται ένα αυγό. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε όση ποσότητα θέλουμε ,προσαρμόζοντας τα υλικά μας.Η δόση αυτή είναι περίπου για 6 άτομα.
Μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη, σχηματίζω με το αλεύρι ένα βουναλάκι και ρίχνω μέσα το αλάτι και ένα-ένα τα αυγά.
Χτυπάω τα αυγά με ένα πιρούνι, και σπρώχνω λίγο-λίγο το αλεύρι προς το κέντρο μέχρι να ενσωματωθούν αυγά και αλεύρι. Αρχίζω να ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, και σχηματίζω μία μπάλα.Αλευρώνω μια πετσέτα, τυλίγω την ζύμη και την αφήνω για μισή ώρα.
Κόβω την ζύμη σε κομμάτια.
Αλευρώνω την επιφάνεια του πάγκου μου, παίρνω την πρώτη μπαλίτσα ζύμης , την απλώνω πιέζοντας , σε στρογγυλό σχήμα, και αρχίζω να ανοίγω το φύλλο,πασπαλίζοντας με αλεύρι,και γυρίζοντας συχνά το φύλλο μέχρι να γίνη λεπτό.
Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα,τα οποία απλώνω σε αλευρωμένο τραπεζομάντηλο σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Κόψιμο
Διπλώνω το φύλλο μαλακά, χωρίς να το σφίγγω, σχηματίζοντας ένα ρολό φάρδους 2-3 δακτύλων. Με κοφτερό μαχαίρι κόβω το ρολό σε ταλιατέλες.
Ξετυλίγω τις ταλιατέλες απαλά και τις κρεμάω σε αυτό το χρήσιμο εργαλείο.
Αφήνω να στεγνώσουν για 1 ώρα , και είναι έτοιμες να καταναλωθούν άμεσα.
Για να τις διατηρήσω περισσότερο χρόνο και να τις αποθηκεύσω, πρέπει να τις αφήσω να στεγνώσουν καλά, να ξεραθούν
Γι αυτό , σκεπάζω με ένα τούλι την κρεμάστρα (αυτό από τις ανθοδέσμες των ανθοπωλείων—τίποτα δεν πετάω είπαμε) την βγάζω έξω στο μπαλκόνι μου, ψάχνω να βρω ήλιο και τις αφήνω.
Αν πρόκειται να τις φυλάξουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία, διαφορετικά θα χαλάσουν. Αφήνουμε λοιπόν έξω ,μέχρι να ξεραθούν εντελώς.
Τις φυλάζω μέσα σε μια μαξιλαροθήκη την οποία δένω με κορδελάκι, η αν έχω από τον φούρνο την σακουλίτσα του ψωμιού, τις βάζω εκεί .
Ψήσιμο
Τα σπιτικά μακαρόνια βράζουν περίπου 5 λεπτά,σε άφθονο αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Βέβαια αν έχουμε ζωμό από κοτόπουλο ή κρέας ,θα τα βράσουμε σε ζωμό.
Σερβίρισμα
Βάζω άφθονο τριμμένο ανθότυρο στην βάση του πιάτου ή της πιατέλας. Ρίχνω από πάνω τις ταλιατέλες και από πάνω πάλι ανθότυρο!
Υπάρχει καλύτερο????
38 σχόλια:
Πρεπει να ναι πεντανοστημο...αλλα και πολυ μπελαλιδικο..
Σούπερ!!έχω φτιάξει εμπλουτισμένες με σπανάκι, παντζάρι, ντομάτα.
Μια φίλη κάνει με το μελάνι της σουπιάς.Άλλη γεύση.
Καλό βράδυ.
Ελπινίκη μου, μη το φοβηθής, φαίνεται μπελαλίδικο επειδή το εγραψα πολύ αναλυτικά και ειναι μακροσκελές...Μια φορά ,οταν φτιάξης ,θα δής, πόσο ευκολο ειναι!!
Καλό βράδυ!
Ριρή συγχαρητήρια.Υπέροχη ανάρτηση!
Ξανθή, Ενοείται οτι εχω πειραματιστεί με ολα τα υλικά που ανέφερες Ξανθή μου, ΟΜΩΣ , με ανθότυρο νομίζω οτι ταιριάζουν περισσότερο οι απλές ταλιατέλες!!!
Φιλάκια
Vita, σε ευχαριστώ καλή μου Vita, και ειμαι σίγουρη οτι κι εσύ φτιάχνεις τα ζυμαρικά σου!
λαχταριστές από την φωτό.. φαντάσου να είναι το πιάτο μπροστά σου!!! μιαμ μιαμ....
χαίρομαι που τις βρίσκης λαχταριστές Ζαχαρούλα, ειναι πραγματικά νόστιμες!
Ριρή μου ανάμεσα στα διαλείματα απο τα τσαντάκια, κάνεις ταλιατέλες ?
Γεια στα χέρια σου. Το ότι είναι χειροποίητες τις κάνει ακόμα πιο νόστιμες.
Καλό βράδυ
Μαrion, οι τσάντες και η ραπτική γίνονται πάντα σχεδόν βράδυ, και μπορεί να πάει ξεμέρωμα!!ειναι η ωραιότερη ωρα για δημιουργία, γιατί κανείς δεν με ενοχλεί!
Τό πρωί ,επιστρέφω στα ...οικογενειακά καθήκοντα!
Φιλάκια
Ριρή σκεφτόμουν κι εγώ να φτιάξω αυτές τις μέρες, αλλά δεν ξέρω αν θα βρω χρόνο, βλέπεις στη δουλειά γίνεται χαμός.
Όταν φτιάξω θα το δεις.
Πάντως οι ταλιατέλες σου είναι το κάτι άλλο, σε συγχαίρω.
Καλό σου βράδυ.
καλησπερα κ καλως σε βρισκω...οι σπιτικες ταλιατελες ομολογουμενως μοναδικες!!!
Pansofix, καλώς ηρθες στην παρέα μας!ευχαριστώ για το σχόλιο σου!
Φτιάχνω κι εγώ χειροποίητα ζυμαρικά αλλά εδώ με εξέπληξε ο τρόπος που τις στεγνώνεις. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το εργαλείο. Η συνταγή φαίνεται μούρλια. Μπράβο!
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό.
Απλό και πεντανόστιμο.
Καλημέρα.
Tη ζήλεψα σήμερα την συνταγούλα μιλάμε!! Θα με βάλεις να ζυμώνω!!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Να φτιάξης Μαρία μου μεγάλη ποσότητα , να αποθηκεύσης.Ξέρω ,οταν δουλεύει κανείς ,ο χρόνος ειναι περιορισμένος, αλλα αξίζει τον κόπο, πίστεψε με!!
Φιλιά
Ευγενία, καλώς ηρθες Ευγενία!!!
Το εργαλείο αυτο ,ειναι χρήσιμο πολύ, το ειχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια απο vefas house.Αν δεν εχεις, χρησιμοποιήσε ενα πλάστη, και στερέωσε τον κάπου, η απλά απλωσε τις ταλιατέλες σε ενα μεγάλο αλευρωμένο ταψί!
Καλή σου μέρα!
Λίνα, εχεις δίκηο, υγιεινό και νόστιμο! Καλή σου μέρα!!!
Λίλα, να ζυμώσης Λιλάκι, τόσα ωραία φτιάχνεις, κάνε και τα μακαρονάκια σου και κάνε και μιά πρόταση εναλλακτική μαγειρέματος!!!! κάτι θα σκεφτής εσύ!!!
Φιλάκια
Εφτιαξες σπιτικές ταλιατέλες βρε θηρίο??
Μπράβο σου, σίγουρα ο μπελάς αξίζει τον κόπο!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και πάλι μπράβο σου!!!!!!!!!!!!
Και βέβαια πάντα το χειροποίητο είναι το καλύτερο
Πολλά φιλιά
Το καλύτερο μου! Φρέσκα ζυμαρικά με τυρί, δε θέλω τίποτα άλλο! Μπράβο σου!
Είναι μπελαλίδικη η διαδικασία αλλά σίγουρα αξίζει!!!
Πόσο τα ζήλεψα....να είχα ένα πιατάκι τώρα με μπόλικο τριμμένο τυράκι!!!
ΕΛΕΝΑ, πράγματι αξίζει τον κόπο!Εμείς τρώμε και πολύ ζυμαρικο!!!και καταλαβαίνεις ..το εκτιμούν στην οικογένεια..!
Asteri, ευχαριστώ Αστεράκι!!!!
big mama, χαίρομαι που αρέσουν και σε σένα big mama, πιστεύω θα φτιάχνης και εσύ σπιτικά μακαρόνια.!
ΝΑΤΑΣΑ, δεν ειναι τόσο μπελαλίδικη οσο φαίνετε, σε διαβεβαιώ. Οταν τα ξεκινήσης, ουτε που θα το καταλάβης, γιατί ειναι και διασκεδαστική η διαδικασία!!!
Φιλιά
Ριρή, τα χειροποίητα ζυμαρικά σου άπαιχτα, λέμε...
Να ρωτήσω, γίνονται και σε μηχανή που ανοίγεις φύλλο ή μόνο με τα χέρια?
Μπράβο Ριρή μου!!!
Μαστόρισσα των ζυμαρικών!
Εμένα στα φρέσκα ζυμαρικά μου αρέσουν να καίω βουτυράκι με πιπεράκι και μιζύθρα και τα περιχύνω!
Φιλάκια
Kitchen stories, βεβαίως γίνονται και στην μηχανή!Οταν πρωτοάρχισα να φτιάχνω ,ειχα αγοράσει και εγώ την μηχανή και το εκανα ως εξής
εκοβα λωρίδες φαρδιές το φύλλο. Κάθε φύλλο το περνούσα απο την διαβαθμιση ενα, μετα ξανα στην 2 ,μετα στην τρία μέχρι να γίνη το φύλλο λεπτό.Τώρα πιά, τα τυλίγω και τα κόβω διότι τελειώνω πιο γρήγορα,και βαριέμαι να καθαρίζω και την μηχανή.....Σε ευχαριστώ που ρώτησες, επρεπε να το ειχα αναφέρει οτι γίνονται και στην μηχανή..Ευχαριστώ και καλό βράδυ!
Eva, Καταπληκτικό Ευάκι, θα το δοκιμάσω αυριο, που θα φάνε οι υπόλοιποι φασολάκια και εμένα με πειράζουν..θα στά βγάλω και φωτογραφία να μου πης αν τα εφτιαξα οπως λές.Φιλιά
Τέλεια η συνταγή σου και καλά εκτελεσμένη!!!! Την σημειώνω και τρέχω να αγοράσω τα υλικά!
Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!
Ειρήνη μου, αυτό είναι που λένε "απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση"!
Το τέλειο πιάτο, για απόλαυση σπιτικών ζυμαρικών
Τώρα αν σου πω ότι πιο πολύ ζήλεψα το γκάτζετ για το στέγνωμα των ζυμαρικών τι θα πεις;;; Πωωωω!
Ιrini, ; αντε Ειρήνη μου να τα φτιάξης...και περιμένω εντυπώσεις!
Καλό ΣαβατοΚύριακο!!!
penelope, οπως το λές Πηνελόπη, τώρα ετοιμάζομαι και για τυρι(τυροζούλι)!!!!
Καλό Σ/Κ
Κiki, ζηλιαρούλα μου εσύ... Eίμαι σίγουρη οτι πολύ σύντομα θα το αποκτήσης!!!!Φιλιά και καλό Σ/Κ.
Δημοσίευση σχολίου