Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΓΛΥΚΑ ΤΟ 2010..FUDGE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

101_1019

Θέλω να αποχαιρετήσω την χρονιά ..γλυκά!!!
Ένα γρήγορο fudge σοκολάτας με καρύδια έφτιαξα και σας το προσφέρω φιλεναδούλες μου!!!
Υλικά
60 γρ σοκολάτα πικρή   60%, κομμένη σε μικρά κομμάτια
250 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
120 ml γάλα ζαχαρούχο
1/2 κουταλάκι γλυκού βανίλια ,εκχύλισμα
125 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές σούπας grand marnier (εγω εβαλα κονιάκ, αυτό ήταν δίπλα μου εκείνη την στιγμή, αυτό έβαλα!!)

Σε ένα τετράγωνο ταψί 21 π. εκ, βάζω χαρτί ψησίματος , καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Σε μπαιν μαρί  , βάζουμε τις σοκολάτες και το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αναμειχτεί καλά με το γάλα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια, το λικέρ και τα καρύδια.
Στρώνουμε το μείγμα στο ταψί, και το βάζουμε στο ψυγείο  για 2 ώρες , να σφίξει.
101_1006
Κόβουμε το fudge  σε μεγάλους κύβους και τους διατηρούμε ακάλυπτους στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκι αντί καρύδι!!!

@ Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό COOK BOOK  Δεκέμβριος 2010-Ιανουάριος 2011
Και τώρα ..αρχίζει ο αγώνας δρόμου  -ή κουζίνας- μάλλον !!!!Αυτά που πρέπει να ετοιμαστούν για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι πολλά, και πρέπει να οργανωθώ!!!!
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Αν περιμένουμε Χειμώνα για να φάμε σούπα, μάλλον δεν θα φάμε σύντομα…
Ψήνουμε λοιπόν μια ωραία κρεατόσουπα σήμερα, παρά την διαμαρτυρία της οικογένειας ..ότι έξω η θερμοκρασία είναι  23 βαθμοί ,με νότο….
Τελικά, ήταν τόσο νόστιμη ,που ξέχασαν  την ζέστη….
Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι ,κομμένο σε κομμάτια μετρίου μεγέθους
1 φλιτζανάκι του καφέ, ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο. το άσπρο μέρος, κομμένο σε ροδέλες
4 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
3 μεγάλα καρότα,κομμένα σε ροδέλες
5-6 πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
4-5 κλωναράκια σέλερυ  ή σέλινο
αλάτι-πιπέρι-θυμάρι
2 κουταλιές corn flour
και ζωμός  κρέατος που έχουμε φτιάξει με κύβο, όσο χρειαστεί …
γιαούρτι (προαιρετικά)

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστη 1-2 λεπτά, και προσθέτουμε περ’ιπου 5 φλιτζάνια ζωμό.
101_0973101_0974

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 ωρίτσα.
Εν τω μεταξύ ,καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
101_0975
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί, αλατοπιπερώνουμε,κι προσθέτουμε και το θυμάρι.
Συμπληρώνουμε με ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν τα λαχανικά με το κρέας,περίπου 40 –50 λεπτά.
Προς το τέλος ,διαλύουμε 2 κουταλιές corn flour  σε λίγο ζωμό και το προσθέτουμε στην σούπα για να έχει πιο πηχτή υφή.
Φωτογραφία έτοιμου πιάτου σούπας ,δεν έχω να σας δείξω!!!Ξέχασα να βγάλω φωτογραφία, και όταν το θυμήθηκα, ήταν αργά!!!!η σούπα είχε τελειώσει!!!
Είναι πολύ νόστιμη σουπίτσα, και για μια πιο gourmet εκδοχή, , ανακατεύω καλά ένα κεσέ γιαούρτι με λίγο άνηθο,  το βάζω σε ένα μπολ, και όποιος θέλει προσθέτει στην ζεστή σούπα μια κουταλιά γιαούρτι!!

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

CUP CAKES VANILLA !!PURE VANILLA!!!!!

101_0965
Για το απογευματινό μας καφεδάκι,έφτιαξα αυτά τα κεικάκια που μοσχομυρίζουν  από  βανίλια!!!
Η αλήθεια είναι ότι το παρακάναμε αυτές τις μέρες  με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα,και ένα κεικάκι το είχα  επιθυμήσει!!Ήθελα να δοκιμάσω και την τεχνική αυτή με τα χαρτάκια-θηκούλες που είδα σε ένα video της Μ.Stewart. όπου η καλεσμένη της έφτιαξε cup-cake vanilla, χρησιμοποιώντας χαρτί ψησίματος, όπως ακριβώς κάνει και στο bakery που της ανήκει στην Ν.Υόρκη.
Είναι εντυπωσιακά και διαφορετικά από τις συνηθισμένες θηκούλες, και σκέφτομαι  από δω και στο εξής να  χρησιμοποιώ χαρτί!!!
Η συνταγή
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη ( σηκώνει και λιγότερη)
5 μεγάλα αυγά
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ξινόγαλα
3 κουταλιές σούπας  βανίλια υγρή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.
Βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ να κτυπηθεί  καλά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.Προσθέτουμε την βανίλια.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ,εναλλάξ με το ξινόγαλα.
Κόβουμε χαρτί ψησίματος σε τετράγωνα κομμάτια , περίπου 13 εκ.
101_0951
Παίρνουμε το κάθε φύλλο και το κεντράρουμε  πάνω στην υποδοχή της μαφινιέρας.
101_0955

τοποθετούμε ένα ποτήρι  που χωράει μέχρι τον πάτο της μαφινιέρας, πάνω στο χαρτί
101_0957
Αφού ακουμπήσει το ποτήρι μέσα , μέχρι τον πάτο ,το στριφογυρίζουμε δεξιά-αριστερά,πατώντας το.
101_0958
Με ένα  scoop παγωτού  γεμίζουμε την θήκη  μέχρι το 1/2  έως 2/3  της θήκης.
101_0954
ψήνουμε 20-25 λεπτά, ΄, ίσως και περισσότερο , εξαρτάται από την ποσότητα που γεμίσαμε την θήκη. Τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει στεγνή από το κέντρο του κέικ, και έχει χρυσαφίση στην κορυφή είναι έτοιμο.
101_0961
Εγώ τα προτιμώ σκέτα, χωρίς buttercream ή γλάσσο,   εφτιαξα ομως για την φίλη μου που της αρέσουν τα cup-cakes  μία κρέμα με άχνη –βούτυρο και της τα πρόσφερα.
101_0971
Πως σας φαίνεται η τεχνική του χαρτιού-θήκης???
Θυμήθηκα που ρώταγε η Ξανθή, που μπορεί να προμηθευτεί  θηκούλες  για muffin , και ελπίζω να δει την ανάρτηση, να μία πρόταση!!!Με την τεχνική αυτή μπορούμε να φτιάξουμε cup cake και muffin  μεγάλα , αρκεί να κόψουμε το χαρτί σε μεγαλύτερη διάσταση, ή μικρότερα για mini κεικάκια!!
Η συνταγή αυτή δίνει 18 μεσαία  cup-cakes!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Shortbread Cookies

101_0878
Πεντανόστιμα, τρυφερά  μπισκοτάκια , Σκωτσέζικα  στην προέλευση ,φτιάχνονται μόνο με 4 βασικά υλικά!!!”
Είχα δοκιμάσει κι άλλες συνταγές για shortbread cookies,αυτή είναι η μόνη που με κάλυψε γευστικά και ενθουσίασε  και αυτούς που τα δώρισα!!!Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!Με αυτά γέμισα και τις κούπες  που έφτιαξα τα δωράκια μου .
101_0895[3]101_0920,
Το πιο σημαντικό σε αυτήν την πανεύκολη συνταγή μπισκότων ,είναι να επιλέξουμε καλής ποιότητος βούτυρο!!Δεν βάζουμε μαργαρίνη, φτιάχνονται μόνο με βούτυρο. Στα συγκεκριμένα χρησιμοποίησα  φρέσκο βούτυρο ΚΕΡΚΥΡΑΣ –ΧΩΡΙΟ –ΜΙΝΕΡΒΑ.
Υλικά
260 γρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
226 γρ, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ άχνη ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια υγρή (μη χρησιμοποιήσετε σκόνη βανίλιας)
1/4 κουταλάκι αλάτι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για 2 λεπτά.
‘Ρίχνουμε την βανίλια και λίγο –λίγο το αλεύρι  μέχρι να απορροφηθεί όλο.
Έχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη. την πλαταίνουμε σε σχήμα δίσκου ,την τυλίγουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
101_0863
Όταν περάσει η ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε προσεκτικά την ζύμη, και κόβουμε  σε σχέδια που θέλουμε.!!!
101_0864
ή αν σας είναι πιο εύκολο (για μένα είναι) , παίρνω μικρά κομμάτια ζύμης στην παλάμη, τα χτυπάω να γίνη  όπως  όταν κάνουμε πιτούλες, και κόβω πάνω στο χέρι.
101_0866
Τα τοποθετώ σε λαμαρίνα που έχω στρώσει με χαρτί κουζίνας , και βάζω  το ταψί στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ψήνω για 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχω κόψει, αν τα κόψετε πολύ μικρά ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος.
Είναι ψημένα όταν χρυσίσουν ελαφρά, .Στο δικό μου φούρνο , στο μέγεθος  που βλέπετε ,ψήνονται στα 15 λεπτά.
101_0873
Όταν κρυώσουν , λιώνουμε σοκολάτα , και βουτάμε ένα-ένα μπισκότο μέχρι την μέση.
Τα βάζουμε σε πιατέλα, και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, ή μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.
Διατηρούνται για μία εβδομάδα, σε καλά κλειστό κουτί.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Όταν φτιάξουμε  την βασική συνταγή μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε  90 γρ chocolate chips , για να έχουμε chocolate shortbread cookies.
ή
προσθέτουμε 1  κουταλιά σκόνη εσπρέσο, για γεύση  καφέ.
ή
προσθέτουμε 1 κουταλάκι κανέλα , ή ξύσμα λεμονιού , ή πορτοκαλιού για αρωματική γεύση.
Για πιο ντελικάτη γεύση , για να λιώνει  πραγματικά στο στόμα  αντικαθιστούμε  5 γρ από το αλεύρι με corn-flour.
Όπως κι αν τα φτιάξετε, πεντανόστιμα θα είναι!!!!
Η συνταγή είναι  από το Internet, αλλά επειδή πειραματίστηκα πολύ με  τα shortbread μέχρι να πετύχω  το καλύτερο αποτέλεσμα, έφτιαξα μερικές, και δεν ξέρω η συγκεκριμένη από που είναι!!Συγνώμη που δεν ξέρω να αναφέρω την πηγή!

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ???

Σήμερα και μετά από τρέξιμο πολλών ημερών ,κατέθεσα επιτέλους τα χαρτιά μου για πρόωρη σύνταξη…Περίεργα  τα συναισθήματα …Συνταξιούχος!!!Δεν σας κρύβω ότι η λέξη –ταμπέλα με  στεναχωρεί..
Η σύνταξη στο μυαλό μου πάντα ήταν συνδεδεμένη με γηρατειά..Από την άλλη, δεν είχα περιθώριο ,με τα νέα μέτρα να περιμένω περισσότερο!Δεν σας κρύβω ότι έχω ενοχληθεί, έχασα μαζί με τόσους άλλους εργαζόμενους την ευκαιρία να πάρω μία πλήρη σύνταξη μετά από τόσα χρόνια εργασίας…όλα μαζί λοιπόν, θυμός ,λύπη, απογοήτευση …αλλά τι να κάνης  ? Σκέφτομαι τα παιδιά μας, τι ευκαιρίες θα έχουν στην ζωή τους από δω κι εμπρός,και τρομάζω.
. αλλά να μην σας βαρύνω περισσότερο, θα κάνω και εγώ μια προσπάθεια να ξεχαστώ,, και θα ανταποκριθώ στο παιγνίδι της Ελπινίκης για Παιχνιδιάρικα Χριστούγεννα!!!
Το παιχνίδι λέει ,  να βγάλουμε φωτογραφία το αγαπημένο-στολίδι ή στολίδια – δένδρου-,πόρτας, τοίχου , οτιδήποτε διακοσμητικό Χριστουγέννων αγαπάμε περισσότερο , και να κάνουμε μια ευχή  για τον καινούργιο χρόνο.
Εγώ θα σας δείξω φωτογραφία μέρους της κουζίνας που έχω στολίσει, αφού περνάω τόσο χρόνο εκεί , και ήθελα να είναι γιορτινή  και Χριστουγεννιάτικη
101_0883101_0885
Σήμερα έφτιαξα και το πρώτο μου κουτί με την τεχνική ντεκουπάζ,( καλούτσικο έγινε,) και το γέμισα με σοκολατάκια που έχω φτιάξει , να δοθεί δωράκι…
101_0898101_0900
Έφτιαξα shortbread cookies –την  συνταγή  θα την ανεβάσω αργότερα, γιατί πραγματικά έγιναν υπέροχα μπισκοτάκια, και με αυτά γέμισα τις κούπες που θα δώσω σαν δωράκια σε φίλους..
101_0879101_0895

Με  όλα αυτά. κατάφερα να ξεχαστώ και να διώξω λίγο την μελαγχολία μου…
και τώρα η ΕΥΧΗ ΜΟΥ…
Εύχομαι και προσεύχομαι να βγούμε από απ΄αυτό το αδιέξοδο πού τόσο άδικα ,επιπόλαιοι και ανεύθυνοι άνθρωποι μας επέβαλλαν , για να μπορέσουν τα παιδιά μας  να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και να ζήσουν την ζωή τους όπως την ονειρεύτηκαν!!!
Προσκαλώ στο παιγνιδάκι ,αν έχουν διάθεση και χρόνο  τις  φίλες:
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
ΜΙΑ ΜΑΡΙΑ
Εva
ΞΑΝΘΗ
Vita
καιμε την σειρά τους, ας προσκαλέσουν κι άλλες φίλες..

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

AΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ Κας ΡΙΡΙΚΑΣ (ΟΧΙ ΕΓΩ-ΑΛΛΗ ΡΙΡΙΚΑ)

101_0859101_0860
Η Κα  Ριρίκα-συνονόματη- είναι η μητέρα της καλύτερης μου φίλης, και φτιάχνει κατά την γνώμη  μου το ωραιότερο ψητό αρνάκι με πατάτες!!!
Η συνταγή της :
αρνάκι  1.5 κιλό περίπου (επιλέγω μπούτι αρνιού, αλλά μαζί με παιδάκια)
μισό ποτήρι λάδι
1 λεμόνι
ρίγανη
μουστάρδα περίπου 2 κουταλιές για το αρνί και 2 για τις πατάτες
3/4 ποτηριού κρασί λευκό ή κόκκινο
αλάτι χοντρό-πιπέρι
1 κυβο ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
πατάτες

Πως το κάνει.
Μέσα σε μια λεκανίτσα βάζει το αρνί . το αλατο-πιπερώνει,ρίχνει την ρίγανη, ρίχνει το λεμόνι  το αλείφει με την μουστάρδα, και  μετά ρίχνει το λάδι και το κρασί πάνω στο κρέας. Σημαντικό είναι να ποτιστεί το κρέας με το κρασί καλά.Το τοποθετεί στο ταψί και το περιχύνει με τα υγρά της λεκάνης.
101_0852101_0855
βάζει στην λεκάνη τις πατατούλες, τις αλατο-πιπερώνει ,λίγο λεμόνι,ρίγανη ,λίγο κρασάκι και μουστάρδα. Τις ανακατεύει καλά και τις τοποθετεί δίπλα στο κρέας.
Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό-όχι καλά γεμάτο- διαλύει ένα ζωμό κρέατος και τον βάζει στο ταψί.
101_0856
Ψήνει στους 190-200 για 1 1/2 ώρα  περίπου, γυρίζοντας το κρέας  μια φορά  κατά τα μέσα του ψησίματος.
Δεν χρειάζεται προσθήκη νερού, αλλά  αν χρειαστεί λίγο θα είναι προς το τέλος του ψησίματος.
Όπως είπα και στην αρχή, για μένα είναι το ωραιότερο ψητό αρνί,  ΑΛΛΑ  OTAN το φτιάχνει η κ, Ριρίκα  ..είναι ακόμα νοστιμότερο!!!Είναι το χεράκι της??δεν ξέρω..δοκιμάστε να το φτιάξετε με τον τρόπο τον δικό της, το αποτέλεσμα  θα σας ικανοποίηση πολύ!!!
101_0861

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ .. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!

101_0813
Πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω   νέες συνταγές  για κουραμπιέδες, ξεκινώντας με μια μικρή δόση , πάντα με την ελπίδα ότι θα καταλήξω να βρω τον τέλειο κουραμπιέ!!!
και πάντα καταλήγω να κάνω την συνταγή που είναι στο τεφτέρι μου το παλιό, την συνταγή που έχει σημειώσει η μητέρα μου,και ξέρετε γιατί??Για μένα αυτός είναι ο τέλειος κουραμπιές!!Με αυτή την γεύση έμαθα τους κουραμπιέδες ,αυτή η γεύση υπάρχει στην μνήμη μου , αυτούς αγαπώ!!!
Η συνταγή
300 γρ, βούτυρο φυτίνη
200 γρ.βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη (80 γρ.)
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη
500 γρ, αμύγδαλα  (τα μισά ασπρισμένα) και όλα καβουρντισμένα  και κομμένα με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια.
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
Για το άχνισμα
ζάχαρη αχνή
και 1-2 βανίλιες

Πρώτα καβουρντίζω τα αμύγδαλα στο φούρνο, απλωμένα σε ένα ταψάκι, στους 180 , για 10 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν τα χοντροκόβω με το μαχαίρι.
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ,πολύ καλά (περίπου 10 λεπτά)
Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, τελευταίο το αλεύρι. Προσθέτω τα αμύγδαλα κι ανακατεύω με σπάτουλα, να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προθερμαίνω τον φούρνο  στους 200 – αέρα, και ψήνω δοκιμαστικά 2 κουραμπιέδες για 18-20 λεπτά. Αν  ‘’ξαπλώσουν “ σημαίνει ότι  θέλουν λίγο αλεύρι ακόμα.

Άχνισμα
Κοσκινίζω την ζάχαρη μαζί με τις βανίλιες σε μια λεκανίτσα.
Όταν ψηθούν οι κουραμπιέδες , και είναι ζεστοί τους βουτάω 2 –3 μαζί στην λεκάνη,  να “ποτιστούν” με την άχνη,μετά τους αραδιάζω στην πιατέλα και τους αχνίζω από πάνω με άχνη.

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ..ΖΥΜΕΣ ..ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

101_0795101_0804
Για το βιβλίο της Κικής μας  ο λόγος!!!…
Ένα καταπληκτικό βιβλίο, που από την πρώτη στιγμή που ήρθε στα χέρια μου, με εντυπωσίασε, με παρακίνησε να δοκιμάσω τις συνταγές της Κικής, και με ικανοποίησε απόλυτα.
Η ζύμη είναι ..ένα μυστήριο. Οι περισσότερες από σας ,είστε .έμπειρες μαγείρισσες και την ζύμη την παίζετε στα δάκτυλα σας…Θυμηθείτε όμως ,την πρώτη φορά πού πλάσατε τσουρέκι, που ζυμώσατε ψωμί.που δεν ξέρατε πότε είναι έτοιμη η ζύμη, θέλει κι ‘άλλο αλεύρι άραγε  κτλ…Οι συνταγές της Κικής  είναι ολοκληρωμένες, γευστικότατες και πάνω απ΄ολα .. δοκιμασμένες!!
Δεν  τις έχω φτιάξει όλες ακόμα ,αλλά τα Ζακυνθινά παξιμάδια π.χ, που είχα δοκιμάσει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να φτιάξω, μου έγιναν τέλεια!!!Τα ψωμιά , πλην  αυτό με την κολοκύθα, τα έχουμε γευτεί όλα!!!’
101_0802101_0803101_0804101_0805

Θα μου πείτε ..που κολλάνε τα αυγά τα τηγανητά…
Λοιπόν , τα αυγά τα τηγανητά είναι το αγαπημένο μου φαγητό!!!Σταθερή στην αγάπη μου αυτή, από τότε που ήμουν μικρό παιδί, και η μητέρα μου τα έψηνε με βούτυρο, συνεχίζει μέχρι σήμερα μετά από τόσα πιάτα που έχω δοκιμάσει, να αποτελεί την πρώτη μου επιλογή !!!!
Σήμερα λοιπόν απόλαυσα τα αβγουλάκια μου με ζεστό ψωμάκι από το βιβλίο της Κικής, σαλάτα ανάμεικτη και φρέσκια μυζήθρα!!!
101_0773101_0782101_07902408500288_9b21fb5799
Τόσο απλά, τόσο γευστικά!!!!!!!!!

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

CHOCOLATE COBBLER…

101_0742
Μοιάζει με σουφλέ σοκολάτας, αλλά δεν είναι.

Γλυκό ‘’κόλαση’’, φτιάξτε το όσοι αγαπάτε την σοκολάτα…,σερβίρεται ζεστό ,με παγωτό, , και έχει μία ιδιαίτερη τεχνική…οπως θα δείτε παρακάτω..

Υλικά
1 κούπα αλεύρι
2 κουταλάκια bakin powder
1/4 κουταλάκι αλάτι
7 κουταλιές σούπας κακάο ( χωρίζεται)
1 1/4 κούπα άσπρη   ζάχαρη (χωρίζεται)
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
1 1/2 κουταλάκι βανίλια υγρή
1/2 κούπα brown sugar
1 1/2 κούπα βραστό νερό.

Πως το φτιάχνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175.
Σε ένα μπολ ,ανακατεύουμε μαζί  το αλεύρι,το bakin, το αλάτι , 3 κουταλιές από το κακάο, και 3/4 κούπας από την ‘ασπρη ζάχαρη.Κρατάμε χωριστά την υπόλοιπη ζάχαρη και το κακάο.
101_0728

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν , το γάλα, το λιωμένο βούτυρο , την βανίλια και το μείγμα αλευριού.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρεξάκι  ,οβάλ κατά προτίμηση , 20 εκ. , χωρίς να το λαδώσουμε.
Σ΄ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε  την υπόλοιπη άσπρη ζάχαρη, την μαύρη ζάχαρη και το υπόλοιπο κακάο.
Ρ’ιχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από το ταψί, ΧΩΡΙς ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ, απλώς το σκορπίζουμε πάνω στο ταψί.
Προσθέτουμε προσεκτικά μέσα στο ταψί,  το ζεστο νερό, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ πάλι.
101_0733

Ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά μέχρι ,να δούμε ότι στο κέντρο της φόρμας ,το μείγμα έχει σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε μερικά λεπτά( ‘οσο μπορούμε να αντέξουμε ) και σερβίρουμε με παγωτό!!!
Η συνταγή είναι από ΄εδώ

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

GINGERBREAD COOKIES

101_0716
Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να φτιάξω κουραμπιέδες, μια μικρή δόση , έτσι  για να γλυκαθούμε λίγο., αλλά επειδή δεν είχα ξαναφτιάξει gIngerbread cookies  απεφάσισα να  δοκιμάσω να τα κάνω.
Ακόμα δεν έχω τελειώσει την διακόσμηση τους,  ελπίζω μέχρι το βράδυ να τα τελειώσω.
Υλικά
3 κούπες αλεύρι
1/2 κούπα ζάχαρη
1  1/2 κουταλάκι bakin  και 1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
2 κουταλάκια κανέλλα σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι τριμμένο ginger
1 αυγό
2 κουταλάκια μέλι
1 1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με όλα τα μπαχαρικά.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το  μίξερ  χειρός ,το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη, πολύ καλά, και προσθέτω το αυγό.Προσθέτω το ξύσμα και το μέλι, να ενωθούν καλά τα υλικά, και σιγά-σιγά προσθέτω και το μείγμα αλευριού. Πρέπει να έχω μια μαλακή ζύμη. Την  σκεπάζω και την βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες , και αν είναι δυνατόν  όλο το βράδυ.
Έτσι σφίγγει η ζύμη ,και μπορώ να την ανοίξω καλύτερα.
101_0709101_0712
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ανοίγω φύλλο και κόβω μπισκοτάκια στα σχέδια που θέλω.
101_0710101_0711
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για 12 –13 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσουν ,και φτιάχνω  ένα γλάσσο  με 3 κούπες άχνη ζάχαρη, 4 κουταλιές νερό, 1-2 σταγόνες βανίλια, και διακοσμώ.
Άντε…τα κάναμε κι αυτά,  αλλά να σας πω την αλήθεια…θα προτιμούσα να είχα φτιάξει τους κουραμπιέδες!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΙ!!!!!!

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU

βραβείο απο την ΜΑΡΙΑ-MARI PLATEAU
Ευχαριστώ Μαράκι!!!!!

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ